Krajská zdravotní opět nakupuje předražené nemocniční přístroje

02.10.2011 15:50

Policie již dva roky šetří postup Krajské zdravotní, která nakoupila desítky předražených přístrojů pro pět nemocničních zařízení. Podezřelý obchod, kdy holding stanovil podmínky tak, aby jej splnilo pouze konsorcium firem Hospimed a Puro-klima, vedl až k utnutí miliardových evropských dotací pro celý Ústecký a Karlovarský kraj. Přesto se však zdá, že se představitelé Krajské zdravotní nijak nepoučili a v srpnu opakovali stejný postup.

Krajská zdravotní opět nakupuje předražené nemocniční přístroje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Nemocnice - ilustrační foto nemocnice

Politici ODS a ČSSD, kteří Krajskou zdravotní řídí, rozhodli o nákupu tomografu, mamografu a plicního ventilátoru pro mosteckou a chomutovskou nemocnici za 38 milionů korun bez DPH. Stejné přístroje se přitom dají koupit až o 10 milionů levněji.


Stejně jako minule pustila Krajská zdravotní do veřejné soutěže pouze Hospimed a Pro-klimu. Zásadní rozdíl tak spočívá snad jen v tom, že v tomto případě nezaplatí drahé přístroje Evropská unie, ale čeští daňoví poplatníci.


Lidé odcházejí, praxe zůstává


Bývalý předseda představenstva nemocničního holdingu Petr Benda (ČSSD) raději v červnu rezignoval dřív, než byl kvůli zpackanému čtyřsetmilionovému nákupu odvolán. Ještě předtím však zrušil dvě veřejné soutěže s tím, že v obou z nich vypadla většina, respektive všichni účastníci.


Bendovu agendu však beze zbytku přijal Bendův nástupce Radek Scherfer z chomutovské buňky ČSSD. Kvůli složitým podmínkám se do soutěže mohly fakticky dostat pouze čtyři firmy, včetně společností Hospimed a Puro-klima. Ta však byla vyloučena pro špatně vyplněnou nabídku. Nabídka Hospimedu zatím nebyla zveřejněna, už samotné zadání však napovídá, že Krajská zdravotní zaplatí daleko víc, než ukládá běžná tržná cena.


Zatímco například společnost Medifine v Bendou zrušeného řízení nabízela nové CT, mamograf a ventilátor za cenu 28 milionů, v novém řízení počítá Krajská zdravotní s vyplacením částky o deset milionů vyšší.


Dva vítězové, dvě CT
Průběhem soutěže se zabývá antimonopolní úřad. Na postup nemocničního holdingu si stěžovala firma Phillips, kterou představenstvo vyloučilo. "Uvedenou zakázku skutečně v současné době prošetřujeme v prvostupňovém správním řízení. Rozhodnutí zatím vydáno nebylo," uvedla pro redakci Aktuálně.cz mluvčí úřadu Kristián Chalupa.


Pokud správní řízení dopadne ve prospěch Phillipsu, bude od něj Krajská zdravotní muset koupit CT za 25 milionů včetně servisu.


Na tento přístroj tak de facto probíhají dvě řízení najednou. Je proto klidně možné, že bude Krajská zdravotní nucena zakoupit jak přístroj od Phillipsu, tak od Hospimedu.

 

Čtěte také:

VZP chybí deset miliard pro zdravotnictví. Nemocnice budou rušit oddělení 

Ředitel nemocnice v Lounech vlastní vilu za 160 milionů 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…