Sobotka před odchodem z ministerstva odpustil vrácení 80 milionů

03.10.2011 11:27

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka odpustil spolku Orel Telnice vrácení 80milionové dotace, když před pěti lety působil ve funkci ministra financí. Sportovní sdružení vlastní rodina bývalého poslance KDU-ČSL Ladislava Šustra. Sobotka ale odmítl, že peníze prominul kvůli vazbám se Šustrem nebo kvůli lobbingu.

Sobotka před odchodem z ministerstva odpustil vrácení 80 milionů

Ladislavu Šustrovi se roky dařilo v rámci porcování medvěda zajistit desítky milionů ze státní kasy pro jednotu Orel Telnice. V čele spolku stojí Šustrův syn a zeť.

Telnický Orel dostal dvakrát nařízení na vrácení dotací

Server iHNed.cz a Hospodářské noviny během průzkumu archivů ministerstva financí zjistily, že Orel využil miliony v rozporu s dotačními pravidly. Berní úřad proto dvakrát nařídil, aby byla dotace vrácena.

Poprvé se jednalo o částku 32,8 milionu korun a 30,5 milionu jako penále. Podruhé měl Šustr vrátit 7,4 miliony korun a penále ve stejné výši.

Orel Telnice ale nevrátil státu ani korunu. Než totiž Bohuslav Sobotka odešel z funkce ministra financí, všechny dotační sankce odpustil.

Měl Šustr kontakt na Sobotku, který mu pak dotace odpustil?

Server iHNed.cz připomíná, že KDU-ČSL tehdy tvořila s ČSSD vládní koalici a Šustr byl vlivným členem rozpočtového výboru.

Sobotka odmítá, že by telnický Orel zvýhodnil při dotační amnestii. „Postupoval jsem v souladu se svou zákonnou pravomocí ministra financí, na základě standardní procedury," hájí se Sobotka.

Šustr ml. a Sobotka jsou kamarádi ze školy

Ladislav Šustr mladší, místostarosta telnické jednoty, prohlašuje, že při žádání o dotaci nevyužíval konexí v Poslanecké sněmovně. „Vše proběhlo standardní cestou, ve které nehrálo roli, kdo je za náš region poslancem, či kdo s kým v dětství chodil do školy," řekl iHNed.cz Šustr mladší.

Server také upozorňuje na to, že Šustr mladší chodil se Sobotkou v Telnici do školy. V minulosti se přitom ukázalo, že Sobotka rodnému městu s dotacemi pomáhal.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Tomio Okamura byl položen dotaz

Nemáte krátkou paměť?

Když se ohlédnete do naší minulosti, tak spousta lidí, včetně mužů raději emigrovala, než aby šla bojovat nebo se podřídili režimu. A myslím, že by se stejně zachovala řada lidí i teď a je to pochopitelné. Opravdu myslíte, že je to důvod k tomu ukončit podporu Ukrajině? A vy byste ty bojeschopné Ukr...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

4:44 Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

Prvenství v rámci všech členských zemí Evropské unie si vydobyla za druhé pololetí minulého roku Čes…