Heger chce prověřit vztahy mezi VZP a společností IZIP

04.10.2011 13:37

Ministerstvo zdravotnictví vyzvalo vedení VZP, aby pozastavilo provoz elektronické zdravotní knížky IZIP. Projekt by měl být nejprve ozkoušen. Ministr Leoš Heger (TOP 09) také vyzve VZP, aby provedla audit svých vztahů a smluv s firmou IZIP. Informuje o tom ČTK.

Heger chce prověřit vztahy mezi VZP a společností IZIP

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň prohlásil, že nejdříve je potřeba doložit, že projekt IZIP je schopen uspořit peníze a zvýšit efekt kvality poskytované péče. Pokud by projekt neprokázal kvality, měl by se přehodnotit nebo úplně zastavit.

VZP musí udělat audit vtahů a smluv s IZIPem, žádá Heger

Heger vyzve prostřednictvím členů správní rady vedení VZP, aby Všeobecná zdravotní pojišťovna prošla auditem, než převezme majoritní podíl akcií společnosti IZIP. Výsledky by pak měly být zveřejněny.

VZP zatím nevlastní akcie IZIP, ty jsou údajně v úschově. Ministerstvo zdravotnictví se to dozvědělo od členů správní rady VZP.

Pojišťovna také uvažuje o tom, že projekt, který doposud stál nejméně miliardu korun, zruší. „Skutečně se může stát to, že ten projekt celý stopneme, než abychom do něj dál pumpovali peníze," řekl České televizi člen správní rady VZP poslanec TOP 09 Jan Farský.

Švýcarská firma převzala kontrolu na 49 procenty akcií IZIPu

Podle informací ČT potřebuje VZP k případnému zrušení souhlas švýcarské firmy. Jinak by hrozila arbitráž. Europoslanci za ODS Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký totiž přenechali 49 procent firmy IZIP neznámé švýcarské společnosti eHI eHealth International. Udělali to prý proto, aby projekt nemohl být zastaven.

IZIP přitom pojišťovnu vychází na téměř dvacet milionů korun měsíčně.

Ve dvou krajích bude alespoň spuštěn zkušební provoz elektronické zdravotní knížky. Podle svých autorů by měl ušetřit finance. Klientům VZP nabízejí on-line přístup k údajům o zdravotních obtížích, užívaných lécích a provedených vyšetřeních. K informacím mají přístup také zdravotníci a lékárníci. Tím se má předejít předepisování léků, které nemocný dostal už od jiného lékaře, nebo podstupování vyšetření, na kterých pacient už byl.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…