Nezisková sdružení mají strach. Poslanci jim chtějí utnout peníze z hazardu

04.10.2011 16:52

Neziskovým organizacím od ledna hrozí kolaps, dokonce možná i jejich zánik. Upozorňují na to například předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása, i modelka Taťána Kuchařová, která je předsedkyní správní rady Nadace Taťány Kuchařové – Krása pomoci. Stávající systém odvodů části výtěžku z provozování loterií má být totiž od ledna nahrazen novou loterijni daní, která tyto penize odvede do rozpoctu. Má se tak stát díky zákonu o jednotném inkasním místě. S tím ale neziskový sektor nesouhlasí – prý přijdou o jeden z významných zdrojů příjmů. Organizace se proti tomu kromě jiného chtějí bránit peticí "Ano, charitě".

Nezisková sdružení mají strach. Poslanci jim chtějí utnout peníze z hazardu

Stát přichází s návrhem loterijní daně posléze, kdy začne od ledna příštího roku platit novela loterijního zákona. Ta má zavést do systému odvodů z výnosů loterií jiný pořádek a navíc má i zabránit zneužívání peněz. Stát díky ní bude totiž předem schvalovat, kterým organizacím je možné poskytnout odvod z loterií na veřejně prospěšné účely (VPÚ). 

Předloha o jednotném inkasním místě sice prošla v parlamentu teprve prvním čtením, pokud ale norma bude přijata, zruší se stávající systém odvodů části výtěžku z podnikání loterijních firem na veřejně prospěšné účely. Odvod vytěžku bude totiž nahrazen novou loterijni dani, která tyto penize odvede do rozpoctu.

Jde totiž o to, že loterijní společnosti nyní neplatily daň ze zisku a místo toho musely odvádět stanovené procento na takzvaně veřejně prospěšné účely, tedy na kulturu, sport, charitu či na organizace zabývající se zdravotně postiženým lidmi. Komu ale peníze odvedly, záleželo už na jejich úvaze. Musely ale poslat dokumentaci ke každé smlouvě na poskytnutí VPÚ na ministerstvo financí.

Nový návrh ale počítá s jinou aritmetikou: I loterijní společnosti budou odvádět daň ze zisku, jako kterákoliv jiná společnost. Jenže nově nebudou mít právo rozdělovat peníze na veřejně prospěšné účely podle svého uvážení, ale celou částku by ve formě takzvané loterijní daně odvedly na ministertsvo financí.

Novým příjemcem části výtěžku z provozování loterijních her tak nyní bude stát. A bude to jen několik úředníků ministerstva financí, kteří nyní budou určovat, zda, kam a jestli vůbec daň přerozdělí.

„Ten systém ale není na ministerstvu financí vůbec připraven. Hrozí tak, že od ledna nebudou mít neziskové organizace žádné peníze," upozornil v této souvislosti Václav Krása. Podle něj do státního rozpočtu navíc poplyne z hazardu méně peněz, než kolik nyní dávají na prospěšné účely.

Půjdou s návrhy za poslanci

„Každý subjekt se totiž snaží snížit daňový základ, což nastane," zdůraznil k daňovým odvodům ředitel Národního divadla Brno Daniel Dvořák. I podle něj zrušení odvodů a zdanění hazardu postrádá logiku a míří proti neziskové sféře.

Normu o jednotném inkasním místě nyní budou projednávat výbory. Zástupci neziskových organizací přesto chtějí, aby je poslanci ze sociálního výboru vyslyšeli.

„Chceme jít za poslanci a přesvědčit je o tom, že by měli vypustit část návrhu, která se zdanění loterií týká," upozornil ParlamentníListy.cz Krása s tím, že navíc bude chtít to, aby poslanci veřejně na schůzi Poslanecké sněmovny projednali petici, kterou za tím účelem sestavili zástupci „neziskovek".

„Petiční archy pod názvem ´Ano charitě´ chceme předat do sněmovny v den zahájení její říjnové schůze," vysvětlil dále ParlamentnímListům.cz Krása.

Kuchařová: Řešit to je nezbytné

Z hazardu jde nyní ročně na odvodech zhruba tři a půl miliardy korun ročně. „O tyto peníze pak nenahraditelně můžeme přijít. Řada aktivit tak nebude moci udržet svou činnost, proto bude muset skončit," dodal Krása s tím, že není připravena ani náhrada těchto odvodů ze státního rozpočtu.

„Chceme zákonodárce přesvědčit o tom, že je zapotřebí to řešit, neboť mnoho nadací je na výtěžcích z podnikání loterijních firem existenčně závislých. To je také ostatně to, proč jsem dnes přišla podpořit petiční akci Ano, charitě," doplnila někdejší miss Taťána Kuchařová.

Další z organizátorů petice, předseda Folklorního sdružení ČR Zdeněk Pšenica soudí, že centralizace místo financování z více zdrojů a přerozdělování peněz ministerstvem financí bude nešťastné. Navíc, jak dodal Krása, výpadek ve financování díky oběma zákonům přijde okamžitě, na což prý osobně upozornil i premiéra Petra Nečase.

Petice je k dispozici na http://www.anocharite.cz/  Stačí  ji vytisknout, podepsat a poslat.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…