Novelu o veřejných zakázkách poslanci cupují. Zpřísnila by jen TOP 09

05.10.2011 12:50

Jedním z klíčových kroků ve vládní protikorupční strategii měla být vládní novela zákona o veřejných zakázkách. Proti mnohým změnám, které v ní promítl ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský jako její autor, se zvedla vlna kritiky. V čele odporu jsou především poslanci ODS, ale i sociální demokracie a částečně i Věcí veřejných. Pod tímto tlakem připravil Jankovský komplexní pozměňovací návrh, v němž se snažil kritikům vyjít vstříc.

Novelu o veřejných zakázkách poslanci cupují. Zpřísnila by jen TOP 09
Foto: Hans Štembera
Popisek: Úplatek, ilustrační foto

Hospodářský výbor sněmovny dnes začal jednat o pozměňovacích návrzích k novele zákona o veřejných zakázkách. Vyšly z dílny ODS  a ČSSD. Pokud by prošly výborem a následně i hlasováním ve sněmovně, otevřel by novelizovaný zákon ještě více korupčních možností než dosud.

V čele odporu jsou podle serveru Aktuálně.cz členové ODS Baštýř, Staněk a Sivera. Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský z Věcí veřejných se snažil vyjít kritikům vstříc a sám připravil komplexní pozměňovací návrh, kde některé paragrafy zmírnil. „Hledáme pravidla, která by zajistila co nejširší konkurenci, aby veřejná zakázka nemohla být šitá na jednoho dodavatele," popsal ministr Jankovský hlavní záměr své novely.

Odpůrci novely chtějí ponechat losovačky

Z některých z nich už v pozměňovacím návrhu ustoupil. Veřejná soutěž tak bude moci proběhnout, i když se do ní přihlásí jen dva zájemci. A policii i armádě budou umožněna užší výběrová řízení. Mnohem dál šli v návrzích změn Jankovského návrhu poslanci hospodářského výboru. Občanští demokraté Pavel Staněk, František Sivera a Petr Bendl žádají společně s Milanem Urbanem z ČSSD zrušení většiny Jankovského návrhů.

Dva prvně jmenovaní poslanci požadují, aby právo pořádat losovačky musí zůstat všem úřadům. Stejně tak i zachování finančních limitů pro zakázky malého rozsahu na současných dvou, respektive šesti milionech. Bendl s Urbanem bojují za obdobné úpravy, ale požadují je jen pro firmy, které mají přirozený monopol, tedy výrobce elektřiny a tepla, dodavatele plynu a vody nebo provozovatele veřejné dopravy.

Místo snah o potírání korupce přichází pravý opak

Dokonce proti smyslu novely jdou někteří poslanci, z nichž nejradikálnější je Václav Baštýř z ODS. Zatímco dosud se při veřejných zakázkách otevíral korupční prostor díky tzv. vícepracem, kterými mohli úředníci zvýšit zakázku bez soutěže až o pětinu, Baštyř doporučuje zvýšit limit na polovinu. Navrhuje také několik nových paragrafů, které umožňují, aby si každý úřad mohl objednávat konzultační služby bez veřejné soutěže.

Ze stejného soudku je i návrh poslance Sivery s rukopisem právnické lobby, podle něhož by se vytvořila speciální kategorie poradenských firem s názvem „administrátoři veřejných zakázek". Takové firmy by musely splnit určité kvalifikační předpoklady a úřady by mohly jejich služby využívat, aniž by na ně vypsaly veřejnou soutěž.

TOP 09 bojuje za zpřísnění novely

Naopak TOP 09 vyzývá ministra Jankovského v novele k větší přísnosti. Zveřejňovat by se měly předběžně i zakázky malého rozsahu. Tím se zajistí dostatečná publicita a větší účast ve veřejných soutěžích. TOP 09 chce prosadit také pravidlo, podle kterého platí smlouva na veřejnou zakázku až od chvíle, kdy je zveřejněna v Registru veřejných zakázek. Tím chce tato vládní strana otevřít větší prostor pro kontrolu.

K věci:

Zákon o zakázkách spojen s hlasováním o vládě. Véčka jásají 

Zákon proti rozkrádání: Tisíc námitek ministrů. Experti už tuší výsledek 

Kalousek představil bič na korupčníky. Veřejné zakázky jinak 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

8:32 Průlom: „Ano, stát se to může.“ Výrobce covid-vakcín přiznal ohrožení

Ve Velké Británii došlo podle serveru The Telegraph k zásadnímu průlomu, co se týče odškodňování lid…