Benda není dle soudu slavný kmotr. Bárta musí platit tisíce

06.10.2011 20:46

AKTUALIZOVÁNO Sociální demokrat z Teplic Petr Benda není podle rozhodnutí soudu známým kmotrem, jak jej nazval šéf poslanců VV Vít Bárta. Sto tisíc za omluvu chce dát na opravu silnic, reagoval Benda.

Benda není dle soudu slavný kmotr. Bárta musí platit tisíce

Exministr dopravy a šéf poslaneckého klubu Věcí veřejných Vít Bárta se musí z rozhodnutí soudu omluvit bývalému předsedovi Krajského výkonného výboru ČSSD v Ústeckém kraji Petru Bendovi za to, že ho v minulosti označil za „slavného kmotra."

Dále musí Bárta zaplatit sto tisíc korun. Benda tak jednoznačně dosáhl úspěch v roce, kdy se mu politicky příliš nedaří. Přišel o post krajského předsedy, odešel z postu šéfa Krajské zdravotní a.s. a v nakonec byl odvolán i z postu radního Ústeckého kraje.

"To je pro mne výborná zpráva, jsem rád, že soud tímto způsobem rozhodl. S penezi, pokud mi je pan Bárta dá, udělám přesně to, co jsem avizoval. Daruji je krajskému ředitelství silnic a dálnic, aby je využilo dle svých potřeb na obecně prospěšné účely, například na opravu silnic," sdělil Benda pro ParlamentníListy.cz.

"Žádný rozsudek nemůže změnit všeobecný názor veřejnosti na charakter osobnosti pana Petra Bendy," reagoval na rozsudek Bárta.

Omluva v denících

Exministr má omluvu zaslat písemně Bendovi, dále jí má nechat otisknout v denících Mladá fronta Dnes, Lidové noviny, Právo a Hospodářské noviny. O zveřejnění má požádat i Českou televizi (ČT) a televizi Nova. Rozhodnutí není pravomocné. Obě strany si ponechaly lhůtu na odvolání.


Řekli k věci:

Jiří Paroubek: Vít Bárta předvedl další důkaz duševní vyčerpanosti VV.
Petr Benda: Tvrdit, že řídím vedení ŘSD v Ústeckém kraji a navíc tak kryji nelegální činnost stavebních firem, to je za hranicí duševní příčetnosti.
Vít Bárta: Říká se, že tam nevládne ministr dopravy, ale místní šedá eminence.



Bárta v pořadu Otázky Václava Moravce uvedl, že z výsledků auditu ministerstva dopravy vyplývá, že někteří manažeři ŘSD kryjí nelegální činnost stavebních firem. To se podle jeho slov týkalo nejvíc Ústeckého kraje, kde prý bylo navíc podezření, že vedení ŘSD řídí "slavní kmotři ODS a sociální demokracie" - podnikatel Patrik Oulický a Benda. Poté podle Bendy tvrzení zopakoval v ČT a Nově a dodal, že "konkrétní manažeři čerpají určité benefity" pocházející z okruhu Bendy a Oulického.

Bártův právník Oldřich Chudoba na počátku soudního jednání označil Bendovu žalobu za neodůvodněnou, výroky prý byly neurčité a nemohly šéfa teplických sociálních demokratů poškodit. Výraz kmotr podle právního zástupce v souvislosti s Bendou nepoužil poprvé Bárta, ale již předtím jej takto nazvala média.

"Žádný rozsudek nemůže změnit všeobecný názor veřejnosti na charakter osobnosti pana Petra Bendy," uvedl exministr dopravy v krátkém textovém prohlášení.


Reakce Petra Bendy:

Vítám dnešní rozhodnutí Městského soudu v Praze, který mi dal za pravdu ve sporu Vítem Bártou, údajným neformálním šéfem vládní strany Věci veřejné a exministra dopravy v Nečasově vládě. Pan Bárta mne počátkem roku - ještě coby ministr dopravy - obvinil, že skrytě ovládám Ředitelství silnic a dálnic v Ústeckém kraji a prostřednictvím těchto vazeb jsem měl i zajišťovat "ekonomické výhody" pro sociální demokracii. Toto tvrzení jsem pochopitelně musel okamžitě odmítnout, neboť se nezakládá na pravdě.

Zmíněné vyjádření Víta Bárty se mě osobně dotklo. Jednak je zřejmé, že podobné obvinění z úst tehdejšího ministra dopravy zasáhlo do dění v hlavní opoziční straně, neboť bylo vzneseno pouhých šest dní před konáním krajské konference ČSSD v Ústeckém kraji, kde jsem měl obhajovat funkci předsedy krajské organizace. V druhé řadě se pak označení mé osoby jakožto "kmotra" (v negativním slova smyslu) dotklo i mé rodiny. A to jsem si nemohl a nechtěl nechat líbit. Ačkoliv jsem byl mnoha lidmi od tohoto soudního sporu zrazován, cítíl jsem potřebu očistit své jméno. Byl jsem odhodlán jako chlap bránit svou čest, a to právě i prostřednictvím soudu.

Jsem přesvědčen, a dnešní verdikt soudu mi částečně dává za pravdu, že výroky pana Bárty měly jediný účel, a to poškodit mou osobu. Nasvědčuje tomu i taktika pana Bárty a jeho právníků, kteří k tomuto soudnímu sporu zvali osoby, jejichž úkolem bylo zopakovat nesmyslná mediální obvinění ze strany pana Bárty, nikoliv uvádět fakta.

Musím připomenout, že pan Bárta ve zmíněném pořadu sliboval zveřejnění důkazů. Doposud se tak nestalo. A co víc, samo ministerstvo dopravy se od těchto slov distancovalo. Podobné obvinění vnímám ze strany pana Bárty, jakožto člověka, který je sám podezřelý z uplácení poslanců politické strany, jímž je členem, za účelové. Je pochopitelné, že výtěžek z případného soudního vyrovnání daruji krajskému ředitelství ŘSD v Ústeckém kraji.

Závěrem si dovolím v reakci na slova pana Bárty poznamenat, že i když se pan Bárta proti tomuto rozsudku odvolá a vyšší soudní instance rozhodne jinak, nemůže to v očích veřejnosti změnit všeobecný názor veřejnosti na charakter jeho osobnosti.

Kam dál:

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pm,mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…