Válka mezi vládou a kraji. Nečas odvolal Palase z dozorčí rady ČD

06.10.2011 21:55

Palase z rady ČD odvolal premiér prý proto, aby kraje nezískávaly informace, které by mohly uplatnit v případném soudním sporu s vládou o dotace pro regionální železniční dopravu. Předseda Asociace krajů Michal Hašek (ČSSD) k tomu říká, že se vláda o výsledek tohoto střetu bojí a to ještě nebyla jakákoli žaloba podána.

Válka mezi vládou a kraji. Nečas odvolal Palase z dozorčí rady ČD
Foto: Hans Štembera
Popisek: První místopředseda ČSSD Michal Hašek

Premiér Petr Nečas se rozhodl odvolat z dozorčí rady Českých drah hejtmana Moravskoslezského kraje Jaroslava Palase (ČSSD). Kraj totiž stále trvá na tom, aby jim vláda v plné výši vyplatila dotace na regionální železniční dopravu.

Hašek útočí: Vláda se bojí krajů

Tyto dotace si kraje nárokují na základě memoranda uzavřeného mezi kraji a vládou premiéra Fischera z roku 2009. Premiér však stále tvrdí, že memorandum není právně závazné a dotace chce snížit. Zprávu přinesl server Novinky.cz.

Palase z rady ČD odvolal premiér prý proto, aby kraje nezískávaly informace, které by mohly uplatnit v případném soudním sporu s vládou o dotace pro regionální železniční dopravu. Předseda Asociace krajů Michal Hašek (ČSSD) k tomu říká, že se vláda o výsledek tohoto střetu bojí a to ještě nebyla jakákoli žaloba podána.

„Během dneška jsem obdržel informaci o záměru ministra dopravy Dobeše odvolat zástupce krajů z dozorčí rady ČD. Obrátil jsem se okamžitě na předsedu vlády Nečase s žádostí o vyjasnění situace. V odpoledních hodinách mi telefonicky premiér Nečas záměr potvrdil s odůvodněním, že jde o reakci vlády na žalobu krajů, kterou se domáháme plnění závazku z memoranda o financování regionální železniční dopravy uzavřeného v roce 2009 mezi kraji a vládou," řekl Hašek.

Hejtmani chtějí ihned přejít do protiútoku. Bude svoláno mimořádné jednání Rady asociace krajů, kde představitelé samosprávy o podání žaloby rozhodnou. Hašek by také rád získal předběžné soudní opatření, které má vládě zabránit ve svévolné manipulaci s důkazy.

Související:

Kalousek: Pro regionální dopravu navrhujeme redukci, nikoli zrušení

Nečas ve Zlíně: Hejtmani ČSSD neumí řešit problémy občanů

Hašek: Pane Nečasi, nedělejte z lidí blbce!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…