Romský aktivista má syna neonacistu. Nečistý nácku, smějí se mu

07.10.2011 13:05

V posledních týdnech se do povědomí těch, kteří sledují protiromské nálady, zapisuje František Kostlán. Publicista, který se staví proti kolektivní vině, která je podle něj uplatňována vůči Romům zejména na Šluknovsku. Jednoduše řečeno, dlouhé roky bojuje proti rasismu. Organizace Antifašistická akce (AFA) známá spíše podle své webové adresy jako Antifa však téměř deset let monitorovala Kostlánova syna Davida, a to jako dlouholetého pražského neonacistu.

Romský aktivista má syna neonacistu. Nečistý nácku, smějí se mu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod proti Romům

František Kostlán sám sebe prezentuje jako nezávislého publicistu, hudebníka, spisovatele, spoluautora knihy Příchozí, která pojednává o životě migrantů. Je členem několika občanských sdružení zabývajících se lidskými právy, menšinami a životem dětí v dětských domovech. Dnes je vnímán především jako spolupracovník serveru Romea.cz.

Antirasista odmítl mačetový útok 

Jako obhájce Romů se nicméně tvrdě postavil proti útoku mladých Romů mačetami a obušky v novoborském baru. Útok se stal jedním ze spouštěčů nepokojů, které následně zasáhly Šluknovský výběžek. „Neexistuje doslova nic, co by mohlo ospravedlnit či omluvit napadení druhých lidí mačetami a obušky a jejich posekání a zmlácení, jak se to stalo nedávno v Novém Boru," uvedl tehdy právě na serveru Romea.cz.

SLEDUJEME téma Romové
Kocáb: Ne každý mačetář je Rom. Zveřejňujme etnikum zločinců a uvidíte

Romské samice mají dvě dělohy, píše server. A je zle
Napsali o romských ženách, že prý mají dvě dělohy. A padl trest

Podle něj nešlo o nic, co by se dalo interpretovat jako „hospodská rvačka". „Šlo možná o život, určitě o zdraví. A protože účty si v Novém Boru vyřizovali Romové, je dobré říci, že takové neadekvátní řešení, daleko přesahující starobabylonské „oko za oko, zub za zub...," neodpovídá ničemu v romské tradici," připomněl Kostlán.

On je proti rasismu, syn "Cikány" nemá rád

„Proč je vůbec nutné takovou samozřejmost opakovat? Protože se najdou lidé, kteří se něco takového snaží omlouvat, i lidé, kteří takových úletů jednotlivců zneužijí proti druhým, v tomto případě proti Romům jako celku," dodal publicista. Právě těchto několik vět asi nejvýstižněji vyjadřují postoje Františka Kostlána.

Čtěte také:
Vláda neřeší Romy. Ohrožuje tím demokracii, udeřil šéf lidovců
Cikáni nejsou zvyklí dělat. A berou 29 tisíc, říká a bojí se kudly
Profesor Keller: Pro Francouze je Čech jako Rom. Mají nás za zloděje
Zákon Řápkové může skončit dalším holocaustem, říká aktivista

Munici do rukou těch, kterým se jeho názory nezamlouvají, však paradoxně dodal jeho syn David Kostlán. Na serveru Antifašistické akce antifa.cz je totiž David monitorován jako dlouholetý neonacista. Tedy příznivec „hnutí", které není ochotno akceptovat nic, co není „bílé".



Repro: Antifa.cz



Fotila si ho Antifašistická akce

V článku „Další rasově nečistý nácek..." se v podtitulku Není Kostlán jako Kostlán se můžeme dočíst, že David Kostlán se pohybuje v okruhu neonacistů z pražských Modřan a Lhotky a neonacistů pochybujících se v prostředí chuligánů pražské Slavie.

„Na ultrapravicové scéně o sobě dává znát od začátku této dekády. Nechyběl na akcích Národně sociálního bloku (NSB), Pravé alternativy (PA) či Vlastenecké fronty (VF), a nově ani na demonstracích Národního odporu (NO), Dělnické strany (DS) či Autonomních nacionalistů (AN)," píše server Antifa.cz.

Článek doplněný o řadu fotografií Kostlána juniora je doplněn o řadu fotografií Davida z různých akcí extrémní pravice. „K věcem, které se týkají mé rodiny, k tem se zásadně nevyslovuji," reagoval na dotaz ParlamentníchListů.cz František Kostlán.

Čtěte také:
Nežvaň, fuj! Občané Varnsdorfu si podali Roma i vládního úředníka
Cikány nesmíme poslat na Slovensko. Kvůli EU, nadává senátor
Varnsdorf překvapil, pracují i Romové. Občané: Slyšíte, je tu klid

Padouch nebo hrdina...

Na jedné z fotografií dokazující, že David Kostlán je příznivcem extrémní pravice, je mladík na akci Národně sociálního bloku vyfocen v pozadí za tehdejším protagonistou tohoto hnutí Janem Kopalem. Ten je dnes zástupcem ředitele Středního odborného učiliště Jiřice, které je provozováno v prostředí věznice.

„Já si myslím, že děti nemůžou za své rodiče, tak já bych mu to nevyčítal, že má takového otce," reagoval spontánně Jan Kopal na dotaz ParlamentníchListů.cz k rozdílnosti postojů obou Kostlánů. „Padouch nebo hrdina, vždyť jsme jedna rodina," dodal pak okřídlenou větu z filmového evergreenu Limonádový Joe. Redakce se pokusila kontaktovat i představitele serveru Antifa.cz, reakce se však zatím nedočkala.

Otce napadají pro původ, syn jim nevadí

Na synovi Davidovi server Antifa.cz poukazuje na „rozpolcenost" neonacistického hnutí. „Když se chystali neonacisté 1.3.2008 pochodovat kolem plzeňské synagogy, chystal se naopak František Kostlán vyjít před synagogu a vyjádřit svůj nesouhlas s touto náckovskou provokací," píše se na serveru s tím, že byl natočen dokument s názvem Neonacisté v Plzni.

Po jeho odvysílání se podle serveru na diskuzním fóru hooligans.cz objevilo mnoho nenávistných a štvavých příspěvků, odkazujících na židovský původ Františka Kostlána.

„Neonacisté hlásají antisemitismus, ale sami jsou důkazem, že jde o nesmysl. Nezáleží totiž na tom, s jakým původem se kdo narodil, ale na jeho konkrétních činech a chování," napsala Antifa v článku s poukázáním na to, že přestože je František Kostlán neonacisty napadán, nevadí jim, že je v jejich středu Kostlánův syn David, mající logicky stejný původ.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk, Jan Rychetský

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…