Naštvaní obyvatelé Ostravy: Laguny páchnou. Je to lumpárna

07.10.2011 15:01

"Je to neopatrnost a velká lumpárna," nadává Pavel Pastor z ostravského sídliště Fifejdy, který trpí neuvěřitelným zápachem z nedalekých lagun Ostramo. „Několikrát se nám v posledních dnech stalo, že zejména kolem půlnoci se nám do bytu dostal těžký puch z lagun. Je to velká lumpárna zejména těch, kteří likvidaci lagun provádějí, podle mne neodborně a za těžké prachy. Bydlím tady už 38 let, celou dobu díky těm lagunám trpíme a je vůbec div, že jsme to přežili. Bylo zřízeno několik komisí, všichni jen naslibovali, že za pár let se to změní, že se laguny konečně vyčistí a nic. Táhne se to a miliardy lítají," říká obyvatel, který je už několik let v důchodu.

Naštvaní obyvatelé Ostravy: Laguny páchnou. Je to lumpárna
Foto: ostrava.cz
Popisek: Ostravská radnice

"Kromě ostravského sídliště Fifejdy jsou stejně postižení také obyvatelé čtvrti Přívoz a města Bohumína. Při likvidaci lagun Ostramo však bohužel neuniká jenom neuvěřitelný zápach, ale zvyšují se také koncentrace oxidu siřičitého. Situace se zhoršuje zejména v nočních a ranních hodinách, kdy je zatím jen mírná inverze. Obyvatelé se obávají listopadu, kdy dnů se zvýšenou inverzí a to zejména ve dne, bývá daleko více. „Státní orgány by to měly hlídat a přísně postihovat, takhle máme pocit, že je to nekonečný kruh," říká Pavel Pastor.

Více o dění v Moravskoslezském kraji ZDE

Podle náměstka primátora města Ostravy Dalibora Madeje (ODS) proběhlo jednání na úrovni Moravskoslezského kraje za účasti všech zainteresovaných orgánů a byly přijaty závěry, „Kraj v prvé řadě přezkoumá integrované pověření, které bylo vydáno na odstranění lagun. To by mělo vést ke zpřísnění provozního řádu zhotovitele. Za druhé Česká inspekce životního prostředí se bude zabývat tím, jak se podle zaznamenaných měření ve čtvrtek 22. září, kdy byl evidentně porušen provozní řád, zvedl výskyt oxidu siřičitého a bude zahájeno řízení na stanovení sankcí. Za město Ostrava jsem trval na dvou věcech, a to aby se omezilo množství vápna, které je množné vpravit do laguny za den. Tím by podle mého laického názoru už nemělo docházet k tak vysoké tvorbě oxidu siřičitého. Dále jsem trval na tom, aby se zcela zastavily práce v lagunách v nočních hodinách. Firma Geosan Group se navíc zavázala používat během odtěžování lagun vodní uzávěry a skrápění pomocí vodní clony," řekl náměstek primátora redakci a potvrdil, že Ostravany otázka ovzduší a životního prostředí velmi zajímá.

Zápach je nesnesitelný. Co bude dál?

„Občané města mne bombardují dotazy k této problematice a mohu říci, že takhle plný email jsem ještě nikdy neměl. V posledních dnech je zápach, který z lagun vychází, velice intenzivní. Zaznamenali to už i ti občané, kteří jenom kolem lagun projíždějí, ovšem neuvěřitelně to postihuje zejména ty, kteří bydlí v blízkém okolí. Položil jsem na jednání otázku zhotoviteli, zda neuvažuje o kompenzaci občanů za to příkoří, které se stalo v důsledku havárie ve čtvrtek 22. září a v posledních 14 dnech, kdy je ten zápach opravdu silný. Do této chvíle jsem nedostal odpověď. Kdybych já vlastnil takovou firmu a podílel se na podobné zakázce, tak bych složil nějakou finanční částku na konto nějaké nadace. Ale nevím, jak se k tomu zhotovitel postaví," řekl náměstek Madej a potvrdil, že v této chvíli jsou podána v souvislosti se znečištěním ovzduší dvě trestní oznámení na neznámého pachatele.

Podle jeho slov město Ostrava trvá na dodržení termínu vytěžení lagun Ostramo, který byl usnesením vlády ČR stanoven na konec prosince letošního roku.

Liknavost samotného ministra životního prostředí kritizoval po dnešním jednání náměstek hejtmana pro životní prostředí a dopravu Miroslav Novák (ČSSD).

Knížecí rady ministra. "Díky"

„Děkujeme za knížecí rady pana ministra životního prostředí, které faxem dorazily až po jednání svolaném Moravskoslezským krajem, kde byly shodně dohodnuty podmínky omezující provoz na lagunách Ostramo. Souběžně s jednáním bylo zahájeno také správní řízení ve věci zpřísnění podmínek provozu pro areál zařízení laguny Ostramo. Chci vyjádřit zklamání nad postupem ministerstva a vlády ČR, kdy stát jako zadavatel zakázky na sanaci lagun sám nenavrhl vlastní návrh řešení vzniklé situace. O postupu Moravskoslezského kraje budu pana ministra písemně informovat," řekl Novák.

Další zprávy z Ostravy čtěte ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …