Paroubka ztráta moci připravila o úsudek, míní komentátor Steigerwald

08.10.2011 20:26

Jiří Paroubek, politik proslulý svým populismem a neschopností spolupracovat, neunesl svou politickou prohru a nadále baží po ztracené moci. Tak si vysvětluje krok expředsedy ČSSD, který v pátek opustil sociální demokraty s cílem reinkarnace prvorepublikových národních socialistů, komentátor MF Dnes Karel Steigerwald. „Je to příklad, jak moc připravuje lidi o rozum. Poškozuje jejich duši, cit, úsudek,“ píše novinář.

Paroubka ztráta moci připravila o úsudek, míní komentátor Steigerwald
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Předseda NS-LEV 21 Jiří Paroubek

Jediný efekt, který národní socialisté expremiéra Paroubka mohou politické scéně přinést, je podle Steigerwalda uzmutí několika procentních bodů právem rozhořčeným sociálním demokratům. Politický program tohoto subjektu i Paroubkova motivace ke spolupráci s ním však voličům zůstanou vždy utajeny, míní komentátor MF Dnes. Dodává, že expremiér svou politickou kariéru spojuje se zcela bezobsažnou stranou.

„Pravdu bude mít ten, kdo řekne, že žádný národní socialismus neexistuje, že ta stranička je obal bez obsahu, spolek pošetilců, kteří věří, že na ně padá odlesk dávné prvorepublikové benešovské slávy," píše. Přítomnost "buldozera" teď může voliči opomíjenou stranu buď zcela rozdrtit, nebo z ní odkrojit ještě menší skupinu Paroubkových spolupracovníků.

SLEDUJEME téma: Paroubkova nová strana

Jako Zeman

Beznadějnost Paroubkova počínání podle Steigerwalda dobře ilustruje osud jeho předchůdce Miloše Zemana. „Když se vysočinský jezevec vynořil z nory, zjistil, co by mu nepolitici řekli hned: sešel z očí, sešel z mysli. Jezevcův návrat se nekonal, ČSSD měla jiné starosti a žádnou chuť dát Zemanovi opět kus moci." Zeman pak podle Steigerwalda založil nesmyslnou šloufovskou straničku, se kterou hned padl. „Do politické řeky se vstupuje jen jednou. Návrat už je fraška," píše Steigerwald.

Jenže právě to podle něj Jiří Paroubek nepochopil. Nepochopil ani to, že jeho předchozí nesmiřitelná rétorika jej zavedla do naprosté politické izolace. A do třetice neporozuměl tomu, že jeho předchozí politické trumfy nebyly zapříčiněny jeho vlastní genialitou, ale spíš katastrofálními výsledky vlády Vladimíra Špidly a Stanislava Grosse.

„Dnes už zkrátka nikdo nemá důvod se o tuto padlou veličinu zajímat. Krize, která by jej mohla opět vystřelit nahoru, není na obzoru. A příští krize, až se objeví, bude katapultovat zas jiné spasitele," míní Steigerwald. Variantě, že by Paroubek vytáhl z marasmu léta padlé národní socialisty, dnes už také nikdo neuvěří. „Může dokázat jediné: drobně škodit, ukusovat hlasy a užívat si v poslanecké židli loňských sněhů. Po příštím volbách už nebude nikde," uzavírá text komentátor.

Čtětě také:
Dokázal jsem hodně a úspěšný budu dál, tvrdí Paroubek 
Potvrzeno. Paroubek odchází z ČSSD 
Končí oranžová éra. Tímhle se Jiří Paroubek zapsal do vašich hlav 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …