Kocourek odjíždí do jižní Asie. Podpoří zde české strojírenské firmy

09.10.2011 14:19

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS) v neděli odjíždí na pětidenní návštěvu Indie, Vietnamu a Srí Lanky, během které podpoří aktivity českých firem v oblasti. Doprovod mu dělá několik desítek podnikatelů, z nichž někteří do Asie jedou zahájit konkrétní projekty v oblasti strojírenství či podepsat smlouvy o spolupráci v energetice. Informuje agentura ČTK.

Kocourek odjíždí do jižní Asie. Podpoří zde české strojírenské firmy

Významné kontrakty podepíší společnosti Vítkovice Machinery Group a Inco Engineering s indickým strojírenským gigantem Heavy Engineering Corporation (HEC).

Češi plánují postavit pivovar v Indii

Společnost Ross Holding, která se zabývá především dodávkami elektroinstalací a stavební výrobou, podepíše smlouvu o budoucí smlouvě na stavbu pivovaru s indickou ATN Agro Products. Další budoucí spolupráce v Indii se týká staveb vodní a plynové elektrárny.

Kocourek má na programu v Indii setkání s tamním premiérem a také s ekonomickými ministry. Podobný formát má jeho návštěva Vietnamu. Smlouvu v této zemi podepíší například vietnamská těžební společnost Vinacomin a český Inco Engineering, který dodává těžební zařízení.

Na Srí Lance čeká ministra přijetí u prezidenta Mahindy Radžapakseho. Kocourek se zde také setká s ministrem ekonomického rozvoje či s ministrem petrochemického průmyslu.

České firmy dodají strojírenskou a těžební techniku do rozvíjejících se ekonomik

Podle českého ministerstva průmyslu a obchodu se v mnohých zemích v oblasti jižní Asie dynamicky rozvíjí průmyslová výroba a potřebují k tomu mimo jiné nové zdroje energie. Českým firmám se zde proto otevírá řada příležitostí v oblasti dodávek strojírenské a těžební techniky.

Export z České republiky do Indie v loňském roce převažoval nad dovozem a jen za minulý rok se meziročně zvýšil o jednu třetinu. Celkem české firmy loni do Indie vyvezly zboží za zhruba 15 miliard korun. U Vietnamu výrazně převažuje dovoz do ČR, který loni činil zhruba pět miliard korun. České firmy do Vietnamu loni vyvezly zboží za asi 1,2 miliardy Kč.

Související:
Ministr Kocourek: Vítkovice se starají o zachování průmyslového bohatství
Ministr Kocourek otevřel první vysokotlaký plynovod spojující Česko a Polsko 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

16:10 Vyoral natřel ODS. Co vyvedli u památníku, už bylo moc

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA – „Outfit soudružky Černochové, jakkoliv nevhodný pro danou chvíli,…