Nové občanky budou. Ministerstvo na ně našlo peníze

09.10.2011 19:14

Občanské průkazy nového typu nakonec skutečně přijdou. Na kartičky o velikosti univerzálního evropského řidičského průkazu bez některých citlivých dat zprvu nebyly peníze, ministerstvo vnitra je ale našlo.

Nové občanky budou. Ministerstvo na ně našlo peníze

"Nepůjde v žádném případě o plošnou výměnu občanských průkazů, ale ve chvíli, kdy vám po 1. lednu 2012 skončí platnost průkazu, dojdete na úřad a dostanete místo klasické občanky novou, která bude mít hodně podobný formát jako řidičský průkaz," popsal MF Dnes, jak bude zavádění nových průkazů vypadat, Vladimír Řepka z ministerstva vnitra.

Za příplatek 500 korun si navíc do nové občanky lidé budou moci nahrát elektronický podpis, na úřadech pak bude, zda ji budou rozlišovat i jako zbrojní pas nebo kartičku pojištěnce.

V průkazu budou také chybět některé citlivé údaje, které v ní dnes jsou. A to počínaje stavem a dětmi až po rodné číslo nebo bydliště.

Ještě v červenci ministerstvo vnitra navrhovalo odložit vydávání elektronických občanských průkazů na rok 2014, jelikož na ně nemělo peníze. Letos už ale část peněz má, proto se odhodlalo do projektu vstoupit. Rozdělen bude do několika let.

Psali jsme:

Nové občanky přinesou více bezpečí, tvrdí náměstek

Poslanci rozhodli: Lidé si zvolí, co chtějí mít zapsáno v občance

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…