Vládní úředníci berou víc než prezident. Hodně přes 100 tisíc

10.10.2011 10:25

Pár desítek vládních úředníků pobírá měsíčně horentní platy. Někteří z nich dostávají dokonce větší částku, než v podobě základního platu náleží prezidentu republiky. Tyto platy financujeme z našich daní. Ministerstva je přesto i nadále vytrvale tají.

Vládní úředníci berou víc než prezident. Hodně přes 100 tisíc

V česku žije padesát vládních úředníků, kteří si žijí věru královsky. Ze zjištění serveru Aktuálně.cz vyplývá, že pobírají měsíční plat přesahující sto tisíc korun. Tři ze zmiňované padesátky jsou placeni dokonce líp než prezident republiky.

"Měsíční příjem minimálně padesáti vrcholných úředníků zdejších ministerstev přesáhl v prvním roce Nečasovy vlády částku 100 tisíc korun. Osmatřicet z nich přitom překročilo v průměru měsíčně hranici 106 900 korun - což je základní plat ministra bez náhrad," píše server.

Kdo z vás to má?

Řady vládních úředníků přitom platí, že jejich plat se odvíjí od toho, jak moc je k nim štědrý jejich ministr. Základní plat totiž štědře dorovnávají různé odměny a prémie a o těch rozhoduje šéf resortu. Snad nejštědřejší ze všech byl exministr vnitra Radek John (VV), když svému náměstkovi Jiřímu Francovi nadělil za dva měsíce práce odměny ve výši 360 tisíc korun.

Za zmínku přitom stojí, že ministerstva plat svých úředníků§ důsledně tají, zákonům i českým soudům navzdory. Tvrdí totiž, že zveřejnění platů vyplácených z daní všech občanů země by bylo přílišným zásahem do soukromí úředníků.

Související:

Jak si žijí úředníci na ministerstvech: Až 263 tisíc měsíčně

Platy úředníků zveřejňují i v Rusku. Poslanci jsou pro změnu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…