Jak si žijí úředníci na ministerstvech: Až 263 tisíc měsíčně

27.07.2011 17:57

Spolek e-Stát europoslance Edvarda Kožušníka chce do konce roku přijít s návrhem, který by řešil odměňování státních úředníků podle výkonnosti. Že jsou jasné hranice pro udělování odměn potřeba, dokázala zjištění Hospodářských novin a serveru Aktuálně.cz. Podle nich se v minulém roce, který byl ve znamení úspor a drastických škrtů čehokoliv, skutečně vyplatilo pracovat jako náměstek ministra. Nebo ministryně.

Jak si žijí úředníci na ministerstvech: Až 263 tisíc měsíčně

Býti ministerským náměstkem v době, kdy stát na svých zaměstnancích šetří každou korunu, se očividně vyplatí. Dokazuje to zjištění redakcí Aktuálně.cz a HN, které si posvítily na odměny pro náměstky ministerstev i vedoucí pracovníky subjektů veřejné sféry. Sonda ukázala dvě věci.

Především takřka neexistuje způsob, jakým ze zodpovědných osob dostat údaje o odměnách pro lidi placené z veřejných peněz, díky čemuž server Aktuálně.cz ve spolupráci s právníkem Tomášem Sokolem chystá na stát žalobu. Poté se také ukázalo, že jednotlivé resorty mají zřejmě pořádný důvod konkrétní odměny pro konkrétní úředníky tajit. Rozhodně totiž nejde o malé částky.

Například jeden z náměstků ministra vnitra si dokázal na dvou měsíčních odměnách přijít na slušných 360 tisíc korun. Při platu 83 tisíc tak jedna odměna převyšovala plat o téměř sto tisíc korun. Naprostým unikátem ale asi zůstane štědrost "úřednické" ministryně Daniely Kovářové vůči náměstkovi a podle informací HN i dobrému známému Marku Görgesovi, který za jedno pololetí ve funkci dostal neuvěřitelných 1, 035 milionu korun jen na odměnách.

Dostaneš podle toho, kolik uspoříš

Přítrž se tomu prý pokusí učinit spolek e-Stát, bojující za efektivnější a především levnější státní správu. Jeden z jeho zakladatelů, europoslanec Edvard Kožušník (ODS), ParlamentnímListům.cz sdělil, že nová legislativa, upravující odměňování lidí ve veřejném sektoru, by měla být hotová do konce tohoto roku.

"e-Stát už dlouho požaduje vytvoření transparentního systému zaměstnávání pracovníků veřejné správy. Na podzim chceme předložit reformu zaměstnávání úředníků. Současný systém rozhodně transparentní není. Neexistuje tu kariérní systém, kariérní řád, postup mnohdy ovlivňují spíš politická rozhodnutí a zájmy jednotlivých stran," řekl redakci dále Kožušník.

Jeho sdružení na podzim navrhne pro státní správu manažerský systém odměňování. V něm se úředník, například na úrovni náměstka, definuje jako tzv. manažer státních agend a zodpovídá nejen za příslušnou agendu, ale i přidělený rozpočet. Odměny by takoví úředníci dostávali v závislosti na objemu uspořených prostředků při současném posouzení efektivity spravování přidělené agendy. "Samozřejmě, byly by i výjimky, neboť jsou resorty a jiné organizace, kde už rozpočet "osekat" prostě nelze," připomíná europoslanec.

Jeden ze zakladatelů spolku e-Stát dále dodává, že čím dříve by se ČR k takovému razantnímu kroku odhodlala, tím lépe. "Současný systém totiž umožňuje podobné extrémy," konstatoval Kožušník. Jak moc extrémní dokážou odměny v resortech být, ukázal podle Kožušníka exministr vnitra Radek John, jehož podřízení byli podle dosud dostupných informací obou periodik odměňováni velkorysým způsobem.

Starosta Gazdík: Zajímavé. Nás kontroluje kraj velmi detailně

"Jako starosta jsem schopen přesně doložit, za co přesně jsem které referentce dal kolik peněz na odměnách. A Krajský úřad si tyto odměny, respektive důvody, pro které byly uděleny, důsledně hlídá. U nás v Suché Lozi se odměna kontrolovala jednou, úřad po nás tehdy požadoval, abychom přesněji definovali, za co konkrétně odměna přišla," řekl pro ParlamentníListy.cz šéf poslanců TOP 09 a starosta malé obce v jedné osobě Petr Gazdík. Vzhledem k tomu, že pod odměnami musí být v případě "jeho" obecního úřadu vždy někdo konkrétní podepsaný, očekával by prý to samé i v případě odměn pro Johnovy náměstky.

"Za výplaty přeci někdo odpovídá. Někdo konkrétní. Proto v tomto světle řeči některých ministrů, jak musí ve svém resortu spořit, považuji za odvádění pozornosti od skutečného stavu věcí. Je to sprosťárna vůči řadovým policistům i vůči celému resortu. Všude tvrdil, jak je třeba šetřit, a přitom svým náměstkům rozdával odměny, které nejsou adekvátní výkonu toho ministerstva," pouští se i Filip do kritiky bývalého ministra vnitra za VV.

Komunisté navrhovali odměny podle hierarchie. A vzdali to

KSČM navrhovala zákonnou úpravu platů ve veřejné sféře, respektující jistou hierarchii, v letech 1999, 2002 a 2006. jejím smyslem bylo odstupňování platů státních úředníků i volených funkcionářů na základě jejich odpovědnosti tak, aby nedocházelo k paradoxním situacím, jichž jsme dnes svědky. "V případě platnosti našeho návrhu zákona by nikdy ředitel ČT nepobíral vyšší plat než prezident," připomíná pro ParlamentníListy.cz Filip aféru s odměnami pro ředitele veřejnoprávní televize Jiřího Janečka. Komunisté prý ale svou snahu již vzdali. "Třikrát to nevyšlo, po těchto volbách jsme proto na náš nápad rezignovali. Chceme, aby to navrhla sama vláda," řekl ParlamentnímListům.cz Filip.

Stínový ministr vnitra ČSSD Jeroným Tejc pak v souvislosti s mimořádně vysokými odměnami zmiňuje především resorty vedené členy Věcí veřejných. "Vzpomeňme na odměny na Ministerstvu školství, trafiky VV za fungování Víta Bárty na Ministerstvu dopravy, a teď k tomu ještě nestandartní odměny na vnitru," říká Tejc s tím, že současný ministr Kubice by měl informace, poskytnuté serveru Aktuálně.cz poněkud upřesnit. Je to logické. Během zmapovaného štědrého roku 2010 totiž v čele resortu nestál pouze Radek John, ale i Martin Pecina z ČSSD. A i v úřednické vládě Jana Fischera, která měla spíše udržovat, než tvořit, se objevila velkorysá šéfka resortu, Daniela Kovářová, jak ukazuje materiál získaný redakcí Hospodářských novin.


Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…