Bendl ujišťuje: Čeští zemědělci, chci pro vás to nejlepší

10.10.2011 18:44

Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) v pondělním pořadu ČRo slíbil, že pro české zemědělce udělá maximum ve vztahu k EU. Na adresu Petra Tluchoře (ODS) a jeho příznivců pak uvedl, že některým lidem prý moc stoupla příliš rychle do hlavy a ti se s tím teď neumí vypořádat. Kabinet Petra Nečase pak podle jeho slov musí vydržet až do konce, protože jakákoli dohoda s opoziční ČSSD není podle něj možná.

Bendl ujišťuje: Čeští zemědělci, chci pro vás to nejlepší
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Petr Bendl

„Já chci být dobrým ministrem zemědělství a chci pomoci premiérovi Petru Nečasovi. Nechtějte po mně, abych se srovnával s někým jiným," uvedl v pořadu Dvacet minut Martina Veselovského na Radiožurnálu. V zápětí ujistil pochybovačné hlasy, které se ozvaly po jeho jmenování do funkce, že s vyjednáváním v EU má své zkušenosti, ať už z pozice hejtmana nebo z pozice bývalého ministra dopravy.

Bendl zároveň odmítl spekulace, že by měl na ministerstvu zahájit personální změny. Nyní prý usiluje především o prosazení co nejvýhodnějších podmínek pro české zemědělce v EU, reagoval ministr na výtky zemědělců, že výměna Ivana Fuksy přišla v nejméně vhodnou dobu. Jednat přitom chce jak se spřátelenými Brity, tak s Francouzi, proti kterým se Česko momentálně staví v otázkách zemědělské politiky.

Kvůli pracovnímu vytížení, které s sebou nese jeho nová pozice ministra, Bendl absolutně neuvažuje o tom, že by v příštím roce kandidoval na post hejtmana Středočeského kraje proti Davidu Rathovi (ČSSD). V kampani proti sociální demokracii je však připraven pomoci některému ze svých kolegů.

Někomu moc stoupla do hlavy

K otázce, zda Ivan Fuksa nebyl mužem spíše nakloněným politice TOP 09 než politice ODS, Bendl uvedl pouze to, že jde o vnitrostranický problém ODS a proto se k tomu nechce vyjadřovat, protože by podle jeho slov nebylo vhodné toto téma rozebírat prostřednictvím médií. Na druhé straně nepopřel, že rozpory ve středočeské ODS existují a že chce pozici předsedy organizace obhajovat právě proto, aby i Středočeský kraj držel linii vládní politiky a nestavěl se proti ní, jak tomu prý bylo například za časů Vlastimila Tlustého.

„Moc několika lidem stoupla do hlavy a oni teď mají pocit, že teď už si mohou dovolit úplně všechno, což není pravda," uvedl Bendl.

V závěru ministr odmítl úvahy, že by k výměně na postu ministra zemědělství došlo na nátlak Věcí veřejných. Z jeho vyjádření totiž vyplynulo, že obecně není příliš ochoten podvolovat se tlaku VV a odmítl urychleně řešit například problematiku státního podniku Lesy ČR, jak Véčka požadují. Určité změny prý budou pravděpodobně na místě, ale nejprve se musí důkladně obeznámit se situací, vzkázal.

Nový ministr zemědělství uznává, že Věci veřejné působí zvláštně, když čas od času hrozí pádem vlády, na druhé straně však zdůrazňuje, že s koaličními partnery je třeba se dohodnout, protože alternativou by byla nějaká forma dohody s ČSSD, a to podle Bendla nepřipadá v úvahu.


Související:

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…