Hulinský (ČSSD): Konečně budeme mít možnost postihovat nepoctivé taxikáře

14.10.2011 8:51

Pražští taxikáři si minulý týden vysloužili nelichotivé vysvědčení jako „nevyhovující" od německého autoklubu ADAC. Podle jeho průzkumu patří mezi nejhorší v Evropě.

Hulinský (ČSSD): Konečně budeme mít možnost postihovat nepoctivé taxikáře

Největším problémem taxislužby v hlavním městě jsou přitom i nadále samotní řidiči taxíků. S těmi nepoctivými Praha bojuje už dlouhodobě. Výrazné zlepšení situace by měla přinést připravená novela zákona o silniční dopravě.

Přináší totiž mnohem přísnější pravidla hry. Dosud například vydává příslušný dopravní úřad průkaz taxi provozovateli, nikoli řidiči. Taxikář tak může pracovat pro více dopravců a má proto více průkazů. Pokud je mu jeden z nějakého důvodů odebrán, jezdí bez problémů dál.

Když už se podaří odebrat taxikáři průkazy všechny, může se vrátit buď s průkazem mimopražského dopravce, nebo se nechá zaměstnat firmou, které absence průkazu nevadí. Pokuta v tomto případě hrozí společnosti, nikoli taxikáři. „Černým" taxikářům prakticky nelze legálním způsobem zabránit v další činnosti řidiče taxislužby.

Proto by podle novely měl být nově vydáván průkaz pouze řidiči. To umožní sankciovat přímo provinilého taxikáře. A v případě opakovaného zjištění nekalého jednání by měla být dána možnost zabrání vozidla bez ohledu na jeho vlastníka, jako věci sloužící k páchání správních deliktů.

Velkým problémem je také obtížná vymahatelnost pokut uložených provozovatelům taxislužby. Od roku 2002 do 31. 3. 2011 uložily kontrolní orgány města pokuty v celkové výši 180 339 000 korun. Vzhledem k průtahům s úhradou pokut přistoupilo město k vymáhání nedoplatků formou exekucí, ale ani to se úplně nedaří. Z částky asi 90 milionů dosud nebylo vymoženo asi 64 milionů korun. Mnozí taxikáři navíc obcházejí zákony a nemají na sebe napsaný žádný majetek. I proto v předložené novele zákona o silniční dopravě navrhlo město možnost vybírání kaucí jako garancí splácení následně uložených pokut nebo dokonce zabrání vozidla.

Nepoctiví taxikáři v hlavním městě přitom nepředstavují jen pražský problém, výrazným způsobem poškozují pověst celé naší republiky. Taxikář je totiž pro mnoho návštěvníků Prahy první „domorodec", se kterým se potkají. A první dojem bývá, jak všichni víme, ten nejsilnější. Věřím proto, že předložená novela bude schválena - a to bez ohledu na příslušnost k té či oné politické straně.

Dále čtěte:
Taxikáři by bez řádného povolení přišli o auto, navrhuje v novele Praha
Praha bude mít protikorupční radu, zasloužil se o ni Svoboda

##PROFIL 1535##

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Hulinský

MUDr. Jiří Mašek byl položen dotaz

Korespondenční volba

Jak se bude prosím kontrolovat platnost dokladů (OP, pas a pod.) při korespondenční volbě ? Děkuji za info. Tůmová

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Pane premiére, nebylo by namístě slušně se omluvit?

14:07 Mašek (ANO): Pane premiére, nebylo by namístě slušně se omluvit?

Dopis premiéru Fialovi o charakteru státu a budoucím směřování naší demokracie, publikovaný na svém …