Bravo, Slováci. Kašlete na Němce a Řeky nechte zkrachovat, fandili Češi

12.10.2011 16:03

Slovensko včera odmítlo rozšíření evropského záchranného mechanismu EFSF a zároveň tam padla vláda, protože premiérka Iveta Radičová spojila hlasování o eurovalu s důvěrou vládě. Ve středu odpoledne se pak padlá slovenská vláda dohodla s opozicí, že v pátek euroval schválí i s její podporou. Ještě předtím někteří čeští politici vyjádřili sympatie s úterním rozhodnutím slovenského parlamentu, které vyvolalo rozruch u řady evropských představitelů.

Bravo, Slováci. Kašlete na Němce a Řeky nechte zkrachovat, fandili Češi

Slovensko by navýšení stálo tři miliardy eur a dohromady by to bylo se staršími závazky již 10 miliard eur, což je zhruba jeden státní rozpočet Slovenska. Pravicová koalice padla, protože premiérka Radičová spojila hlasování o eurovalu s důvěrou své vládě. Koaliční partner Sloboda a solidarita Richarda Sulíka ale ostře odmítl, aby slovenští daňoví poplatníci platili za nezodpovědnost někoho jiného. Zdůrazňoval, že vláda měla ve svém programu, že nebude prohlubovat zadlužení Slovenska, ke kterému by schválením pomoci došlo.

Nejnovější vývoj zde:
Slovenská vláda a Fico se dohodli na přijetí eurovalu

Nátlak z Bruselu. Hlasujte, dokud nebude správná odpověď

Čili premiérka riskovala a spojením hlasování o důvěře a eurovalu de facto způsobila pád vlády jenom kvůli tomu, aby splnila domácí úkol z Bruselu a slovenští daňoví poplatníci se mohli podílet na sanaci cizích států a bank. Peníze, které jdou například do Řecka, rovnou směřují především francouzským a německým bankám, které vlastní řecké dluhopisy. Není divu, že německá kancléřka Angela Merkelová tak vehementně podporuje rozšíření pomoci krachujícím státům, protože německé banky chtějí získat své peníze zpět. Nyní Brusel tlačí na to, aby Slováci své hlasování opakovali a euroval schválili.

Psali jsme: Klaus: Hitler neuspěl, Německo ale Evropu ovládlo přes EU

„Žádáme všechny strany ve slovenském parlamentu, aby se povznesly nad pozici krátkodobých politických cílů a využily další příležitosti k zajištění rychlého přijetí nové dohody," uvedli předseda Evropské rady Herman Van Rompuy a šéf Evropské komise José Manuel Barroso ve společném prohlášení. Šéf opozice Robert Fico slíbil v druhém hlasování eurovalu podporu.

„Část peněz tak jde přímo francouzským a německým bankám, které Řecku napůjčovaly nejvíc a my bychom nyní měli platit za jejich hazard, ačkoli oni z toho měly před tím velmi slušné zisky. Je to zvrácená, perverzní solidarita. V roce 2010 byl průměrný slovenský důchod 378 eur, ale řecký 1365 eur. Čili solidarita spočívá v tom, že slovenský občan bude ze svého platit francouzské a řecké banky a vysoké řecké důchody. To je šílené. A někteří slovenští politici to navíc podporují," řekl ParlamentnímListům.cz předseda slovenského parlamentu a strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík, která proti eurovalu hlasovala.

Bacha, Češi, ať neplatíte taky

Celá věc má i konsekvenci pro Českou republiku, protože u nás se již několikrát ve sněmovně i Senátu odročilo hlasování o novele Lisabonské smlouvy, která má umožnit vznik stálého eurovalu (ESM). Před tím Sulík české politiky varuje.

Podrobně zde: Česku hrozí ztráta 250 miliard. Senátoři chtějí zablokovat Lisabon

„Česko nemá dohodnutou trvalou výjimku z eura, čili musí počítat s tím, že když bude souhlasit s touto novelou Lisabonské smlouvy, automaticky se v okamžiku povinného přijetí eura stane členem ESM. A pro Českou republiku by to bylo mnoho peněz. Lze říci, že by Česko vyhodilo zhruba 10 miliard eur z okna," varuje Sulík české zákonodárce, kteří mají o tomto hlasovat.

Čtěte také: Šéf slovenského parlamentu: Češi, vaši poslanci vyhodí 250 miliard

Čeští politici napříč politickým spektrem s odporem Slováků k financování Řecka, a tím pádem německých a francouzských bank většinou souhlasí. Odpor Slováků by mohl povzbudit i české odpůrce stálého eurovalu.

Jsem socan, ale Brusel nic nevyřeší

„Rozhodnutí Slováků neodsuzuji. Naopak. Já vím, jsem socan a politika mé strany je proevropská. Ale nemohu jinak a není mi to ani zakazováno. Krize EU není zažehnána. Prohlubuje se. Já nevěřím, že Brusel je schopen ji rychle vyřešit. Je mi to líto. Můj názor tak spíše než mé vedení jistě potěší pana prezidenta. A proč ne," řekl ParlamentnímListům.cz poslanec ČSSD Jiří Koskuba.

Senátorovi Severočechů.cz Jaroslavu Doubravovi se rozhodnutí Slováků rovněž zamlouvá. „Víte, po převratu jsme stále slyšeli, jak jsme doposud žili na úkor svých dětí. A to republika nebyla zadlužená. Jsem přesvědčen, že až po převratu jsme začali tak žít i díky rozkradení republiky a zničení našeho průmyslu. Slováci udělali jen to, že odmítli zadlužování svých dětí. Oceňuji, že se dokázali vzepřít diktátu Bruselu a Německa. Nás rozhodování také čeká. Nemýlím-li se, tak Česká republika přišla již o první miliardu eur. Doufám, že i toto si kolegové uvědomí a nezvadnou pro to ruku jako já," varuje před vyhozením 250 miliard českých korun senátor Doubrava.

Senátor ODS Tomáš Jirsa také bude hlasovat proti ESM stejně jako Doubrava. "V Senátu leží návrh na drobnou změnu Lisabonské smlouvy (konkrétně změnu článku 136 Smlouvy o fungování EU) umožňující státům eurozóny finančně zachraňovat jeden druhého.
Po eventuálním přistoupení Česka k euru bude, včetně závazků, platit i pro Českou republiku.
Vláda se tuto novelizaci pro jistotu rozhodla schválit dvoutřetinovou většinou v obou komorách parlamentu, aby předešla možným budoucím ústavním stížnostem. ODS v Senátu se dohodla tuto úpravu nepodpořit a trvat na původním znění smlouvy," uvedl Jirsa. 

Více: Spláchne Nečas 250 miliard do Bruselu? Tihle senátoři jsou pro  

„Souhlasím s postojem Slovenska," uvedl stručně poslanec ČSSD Stanislav Křeček. Podobně výsledek hlasování přivítal i senátor ČSSD Vladimír Dryml: „Jsem rád, že Radičová padla."

„Považuji slovenský parlament za útvar, který se svobodně rozhoduje , a já mu do toho svým názorem nehodlám zasahovat. Je momentálně naším štěstím, že v podobné situaci nejsme. Ale dopady stávají situace v Evropě mohou postihnout i nás," míní předseda senátorského klubu ČSSD Petr Vícha.

Bruselská lidová demokracie

I na pravici odmítnutí eurovalu vzbudilo sympatie. „Zamítnutí eurovalu neodsuzuji, ale odsuzuji premiérku slovenské pravicové vlády, že byla schopná s něčím takovým spojit existenci své vlády. To považuji za naprosto neuvěřitelné a nehodné pravicové vlády," řekl redakci poslanec ODS Aleš Rádl.

"Věřím, že každý z poslanců hlasoval podle svého nejlepšího vědomí a svědomí ve prospěch všeho lidu, proto je nemohu odsoudit. I když takzvaná pomoc řecku nepomůže ani řecku, ani euru, ale Řecko poslouží jako průtokový ohřívač na peníze pro záchranu francouzských a německých bank, které by jinak musely tyto země sanovat ze svých vlastních zdrojů. Donutit Jánošíka, aby chudým bral a bohatým dával, je na Slovensku krajně obtížné. Nicméně pan fico by měl vysvětlit, pokud bude hlasovat o eurovalu opačně, než hlasoval včera, které z jeho hlasování bylo ve shodě s jeho poslaneckým slibem. Protože minimálně jedno ve shodě nebude, měl by se vzdát svého mandátu," sdělil redakci poslanec Jaroslav Plachý.

"Fandím Slovákům, že našli odvahu, ale myslím, že nastane tak velký tlak, že ustát to bude velmi těžké až nemožné," míní poslankyně Zdeňka Horníková.

Více: Národe, tihle poslanci odmítají spláchnout 250 miliard do Řecka

„Slovenské důvody jsou racionální-připomínám, že latinské slovo ratio znamená počty," reagoval poslanec TOP 09 Daniel Korte. „Pokládám to za projev pudu sebezáchovy," kvitoval odvahu Slováků senátor ODS Jiří Oberfalzer.

„Líbí se mi, že se Slováci sebevědomě a svobodně rozhodli i za cenu pádu vlády v tom smyslu, že každý by si měl žít za své peníze. Za naprosto skandální a pro demokracii smrtící považuji nátlak Bruselu, aby se o věci hlasovalo znovu. Když se Bruselu nějaké demokratické rozhodnutí nelíbí, tak jsou voliči či zákonodárci nuceni hlasovat znovu a znovu, než je výsledek po vůli Bruselu. To jsme viděli v případě Lisabonské smlouvy, kdy byli Irové donuceni opakovat referendum. Před rokem 1989 jsme tu měli lidovou demokracii. Nyní se zdá, že vítězí nový podobný typ bruselské demokracie," varuje senátor ODS Petr Pakosta.

Psali jsme: Bolševici z Bruselu způsobí hladomor. Šéf EU zhnusil politiky

Proč platit německé banky?

Europoslanec ODS Ivo Strejček považuje rozhodnutí slovenského parlamentu za projev svobody a nezávislosti. „To, co nás musí zajímat, jsou další důsledky pro funkčnost liberální demokracie - kromě toho, že sporný politický projekt dusí ekonomický růst, začíná strhávat do propasti i legitimně zvolené vlády. Je smutným faktem, že průšvih jménem euro je příčinou pádu rozumné pravicové vlády a otevírá dveře socialistickému populistovi Ficovi. Lze se oprávněně obávat, jak euro změní politickou mapu Evropy," dodal europoslanec.

Senátor KDU-ČSL Jiří Čunek míní, že Slováky nelze odsuzovat. „Rozumím tomu, že neměli jistotu, že EU bude podnikat racionální kroky. Řecko bylo také do eurozóny přijato na základě lživých informací a proti všem kritériím. Německé a francouzské banky na půjčování Řecku dlouho vydělávaly, měli by nést následky za svá investiční rozhodnutí," uvedl senátor Čunek.

Čtěte také: Češi nemají přijmout euro? Ten Klaus je ale provokatér, říkají politici

Podobný názor má i europoslanec KSČM Jaromír Kohlíček. „Předně jsem rád, že padla slovenská vláda, jejíž výsledky byl tristní. Dále se nedomnívám, že by měli daňoví poplatníci, kteří mají sami často hluboko do kapsy, financovat francouzské a německé banky, které měly z půjčování Řecku velmi dlouho dost dobrý byznys. Podnikatel musí nést rizika a vy když si od banky půjčíte, tak s vámi také banka nebude mít slitování. Pokud banky špatně investují, mají si nést riziko a případně zkrachovat," vysvětlil europoslanec.

Díky Bohu, že nemáme euro

Jeho kolega Miloslav Ransdorf má ale opačný názor. „Souhlasím s argumentem Roberta Fica, že když už je Slovensko v eurozóně, musí respektovat pravidla solidarity, jinak je to blamáž. Navíc nyní francouzské banky mají své pohledávky v Itálii a padne-li Itálie, padne i Francie," míní Ransdorf. Ten ale míní, že je problém nutné řešit komplexněji sekuritizací bank, standardizací bankovních derivátů a dostatkem likvidity.

„Jde o suverénní rozhodnutí parlamentu, na které má právo," reagoval šéf KSČM Vojtěch Filip. „Vzhledem k tomu, že v rámci EU existuje v postavení států spousta nespravedlností, například vyjednané podmínky pro Česko, nepovažuji prvý pokus slovenského parlamentu za chybný. Pozornost je třeba zaměřit zejména na finanční instituce a jejich nezdaněné spekulativní transakce," míní poslanec KSČM Miroslav Opálka.

Psali jsme: Přečtěte si, jak Brusel reguluje celý váš den minutu po minutě

Europoslanec ODS Hynek Fajmon uvedl, že respektuje právo každého státu svobodně si rozhodnout o svém osudu. „Pokud bych byl postaven před volbu, kterou měli Slováci, tak bych hlasoval stejně jako sulíkovci. Díky Bohu Česko nemá euro a tím pádem cizí dluhy zatím sanovat nemusíme," zdůraznil Fajmon.

Véčka: Ať nezodpovědní Řekové radši zkrachují

S rozhodnutím Slováků nemají problém ani ve Věcech veřejných. „Slovenský parlament rozhodl a nikdo nemá právo jeho rozhodnutí zpochybňovat. Řecko desítky let vršilo dluhy a nyní ho mají sanovat Slováci s nižší životní úrovní než Řekové v rozporu s Lisabonskou smlouvou. Být slovenským poslancem, hlasoval bych stejně," řekl redakci poslanec VV Viktor Paggio.

Podle místopředsedkyně zahraničního výboru sněmovny Lenky Andrýsové postoj Slovenska ukazuje na různost názorů v EU. „Jejich postoj je zcela pochopitelný a relevantní. Slovenští politici se rozhodovali dle svých volebních programů. Přijde mi, že evropští politici předjímali kladný výsledek hlasování Slovenské národní rady a neinvestovali svůj čas do hledání východiska řešení. Přitom se na evropské půdě hovoří o posilování role národních parlamentů," posteskla si Andrýsová.

Psali jsme: Politici se bojí spláchnout 250 miliard do Bruselu. Drží knížete v šachu

„Vzhledem k tomu, že euroval bude nejspíš i přes včerejší odmítnutí nakonec schválen, budou původní záchranné plány eurozóny nakonec zachovány. Považuji to prodlužování agónie. Trochu se ze všech diskusí ztrácí řešení příčin současných problémů," říká poslanec véček Jiří Rusnok.

Poslanec véček Radim Vysloužil míní, že z výsledků hlasování na Slovensku vyplývá, že část slovenské politické reprezentace si uvědomuje, že nalévání peněz do Řecka do budoucnosti znamená katastrofu pro celou Evropu, jedná se pouze o oddálení bankrotu. Podle něj Řecko celou dobu žilo nad poměry a teď přichází čas, kdy by mělo nést za svou politiku odpovědnost.

Psali jsme: Zákaz kouření v celé EU? Ať už jde Brusel do hajzlu, říká Kubera

„Obrovské finanční injekce Řecku mohou mít za následek morální hazard dalších zemí EU, tedy že země nebudou provádět odpovědnou finanční politiku státu a budou si žít nad poměry, protože budou očekávat, že když se dostanou do finančních problémů, tak jim EU pomůže. Druhá část politické reprezentace na Slovensku, která je, jak se prokázalo v menšině, si uvědomuje smluvní závazky, ke kterým se Slovensko při přijetí eura zavázalo a cítí povinnost, těmto závazkům dostát. Obě strany mají kus pravdy. Já se přikláním k nepodpoření eurovalu, čímž se zkrátí doba bankrotu Řecka a ušetří se spousta peněz. I když následky budou jistě pro ekonomiku v EU velmi nepříznivé a mohou přinést i bankrot dalších zemí, které žijí nad poměry," dodal Vysloužil.

Rukojmí?

„Ačkoli evropský záchranný mechanismus není ideální řešení současných problémů, přece jen by neměl být brán jako jako rukojmí vnitropolitických půtek," uvedl místopředseda TOP 09 a poslanec Pavol Lukša.

ParlamentníListy.cz exkluzivně:

Krok slovenského parlamentu jednoznačně vítá předsedkyně Suverenity Jana Bobošíková: „Pokud nás někteří představitelé evropských zemí přesvědčují, že vyřešení krize eura, které je projektem politickým, popírajícím ekonomickou realitu, je v nalití dalších miliard do eurovalu, tedy v dalším zadlužování, pak hazardují s existencí Evropské unie jako takové".

Stejně to napodruhé budou muset schválit

Financování krachujících států a bank z peněz daňových poplatníků ale podporuje většina sociální demokracie. „Jsem přesvědčen, že euroval bude na Slovensku schválen na druhý pokus a Slovensko dostojí svým povinnostem v eurozóně. Rozhodnutí premiérky Radičové spojit hlasování o eurovalu s důvěrou vládě bylo poctivé a správné. Řešením vládní krize na Slovensku jsou nyní předčasné volby," řekl ParlamentnímListům.cz místopředseda Evropského parlamentu Libor Rouček z ČSSD.

Čtěte také: EU vymýšlí samé pí..., šokoval senátor ODS

Místopředseda zahraničního výboru sněmovny Jan Hamáček souhlasí s argumenty slovenské premiérky Radičové: „Pokládám to za nezodpovědné hazardování s osudem evropské ekonomiky ze strany pana Sulíka."

Poslanec ČSSD Václav Votava říká, že jde o špatný krok: „Poškozuje Slovensko jako člena eurozóny. Předpokládá se, že v opakovaném hlasování to bude schváleno".

Čtěte také: Euroskeptici jsou na koni. Unie ztrácí podporu Čechů

Předseda evropského výboru sněmovny Jan Bauer z ODS je opačného názoru. „Rozhodnutí demokratického parlamentu odsuzují pouze arogantní hlupáci. Já jejich většinovou vůli vyjádřenou hlasováním respektuji. Něco je v EU špatně a Slováci vyjádřili svobodně svůj názor. Jediné, co jsem nepochopil, je zvolená taktika a naprostá politická neprozíravost. Pravděpodobně ve čtvrtek to odhlasují a zbude jen podivná pachuť," vysvětlil Bauer.

„Euroval schválí Sulíkovi navzdory," reagoval bojovně europoslanec ČSSD Richard Falbr. Senátor Jiří Dienstsbier ml. předpokládá, že Slovensko napodruhé návrh schválí. „Každému při smyslech je potřebnost záchranného systému zřejmá," dodal. „Respektuji rozhodnutí slovenského parlamentu. Pro Evropu je to špatné, ale řešení se najde," míní místopředseda Poslanecké sněmovny Lubomír Zaorálek z ČSSD.

Související: EU jako dr. Cajthamlová, chce kádrovat potraviny. Kubera: Zlaté RVHP

Slováci nechtějí platit Řeky. Podle lidovců jsou to populisté

Místopředsedkyně Senátu Alena Gajdůšková z ČSSD říká, že v demokracii je parlament suverénem a je jeho svatým právem rozhodnout a to je třeba respektovat. „Rozhodnutí slovenského parlamentu poněkud komplikuje řešení krize v EU. Nicméně věřím, že Evropa si s tím poradí a dokáží to překonat i Slováci. V žádném případě to není konec eura, jak ukázala pouze minimální reakce kurzu eura na slovenskou situaci," míní senátorka.

Čtěte také: 

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek považuje výsledek hlasování za populismus a neracionální krok. „Ve svém důsledku poškodí i Česko," míní šéf lidovců. Podobně hlasování Slováků nepovažuje za moudré europoslanec KDU-ČSL Jan Březina. „Neodsuzuji nikoho, ale myslím si, že triumfoval populismus a krátkozrakost s negativními důsledky pro vnitřní i zahraniční politiku Slovenska. Scénu teď ovládne ´zachránce´Fico," vysvětlil Březina.

„Obávám se, že na Slovensku vůbec nešlo o euroval, ale o pád vlády a vyvolání nových voleb. Kdyby padl jen euroval, byl bych rád, ale tohle mi radost nedělá," reagoval poslanec ODS Marek Benda.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…