Peake připravila ústavní zákon o celostátních referendech

13.10.2011 18:00

Koaliční vláda dostala na stůl pravidla pro vypisování celostátních referend, jak je připravila vicepremiérka Karolína Peake (VV).

Peake připravila ústavní zákon o celostátních referendech
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Vicepremiérka vlády Karolína Peake

Návrh nového ústavního zákona a související změnu ústavy poslala Peake do připomínkového řízení s poznámkou, že jde o úkol vyplývající z programového prohlášení kabinetu. Vedle žadatelů o referendum, kteří pod svůj návrh doplní 250.000 podpisů, by podle Peake měla dostat možnost požádat o vypsání referenda i vláda. Pro vyhlášení všeobecného hlasování na přesné téma bude v obou případech třeba získat ústavní většinu sněmovny a Senátu. U ratifikace mezinárodních smluv by mohl o vypsání referenda požádat i prezident.

Autoři návrhu předpokládají, že by nový zákon mohl vejít v platnost 1. ledna 2013

Obdobně, jako je tomu v případě krajského referenda, navrhuje předloha platnost rozhodnutí přijatého v celostátním referendu podmínit účastí alespoň 35 procent oprávněných osob s tím, že návrh předložený v celostátním referendu je přijat, vyslovila-li se pro něj nadpoloviční většina zúčastněných oprávněných osob. Rozhodnutí přijaté v celostátním referendu by pak stejně jako zákony bylo oznámeno ve Sbírce zákonů. Znovu by se o téže věci v celostátním referendu mohlo hlasovat nejdříve po uplynutí dvou let.

Podle materiálu zveřejněného v elektronické vládní knihovně bude návrh na konání celostátního referenda oprávněn podat občan starší 18 let, podpoří-li jeho návrh petice podepsaná nejméně 250.000 občany České republiky. Návrh bude muset obsahovat už i konkrétní otázku, o níž bude celostátní referendum rozhodovat. Návrh bude moct formulovat i vláda.

Předpokladem pro vyhlášení celostátního referenda prezidentem pak bude přijetí ústavního zákona, v němž bude jednoznačně formulována otázka, o které má být v celostátním referendu rozhodnuto. Prezident hlasování vyhlásí do 60 dnů ode dne nabytí účinnosti speciálního zákona.

Ústavní soud bude mít poslední slovo

"I když po přijetí navrhované právní úpravy bude referendum zřejmě poměrně řídkou výjimkou ve způsobu výkonu státní moci, již samo jeho uzákonění zvýší vliv veřejného mínění na výkon moci zákonodárné nebo výkonné," uvedli k záměru autoři návrhu zákona.

Peake počítá i s tím, že návrhy na refernda bude přezkoumávat Ústavní soud. Návrh na přezkum bude moct podat vláda. Pokud soud jednou konstatuje, že o otázce nelze odpovědět referendem, nebude moci být o ní hlasováno ani v budoucnu. Návrh na soudní přezkum bude moct Ústavnímu soudu podat také sněmovna nebo Senát, a to do okamžiku, než vysloví horní komora s návrhem na referendum souhlas.

Souhlas vyjádřený v celostátním referendu by podle autorů návrhu mohl nahradit souhlas parlamentu k ratifikaci mezinárodní smlouvy. "Vzhledem k tomu, že souhlas k ratifikaci, daný v celostátním referendu, nahrazuje souhlas dávaný jinak parlamentem, může být návrh na posouzení mezinárodní smlouvy podán prezidentem, a to od okamžiku, kdy mu bude mezinárodní smlouva předložena k ratifikaci," uvádí důvodová zpráva k předloze.

Více:

Hnutí chce referendum k důchodové a zdravotní reformě

##PROFIL 1382##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…