Stařešina ČSSD Komárek: Chovat se jako lampasák. To baví Paroubka

16.10.2011 21:38

Personální otázky nejsou pro politickou stranu podle čestného předsedy ČSSD Valtra Komárka tak důležité jako řešení strategických otázek. Z toho důvodu ani nepovažuje za nevýhodu, že sociální demokracie už není stranou jednoho vůdce. Nesouhlasí ale s odchodem bývalého předsedy Jiřího Paroubka z ČSSD, za níž byl dokonce i premiérem.

Stařešina ČSSD Komárek: Chovat se jako lampasák. To baví Paroubka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Valtr Komárek

Nynější situaci ve vedení ČSSD přirovnává její čestný předseda Valtr Komárek s dobou mezi roky 1986 a 1992, kdy šéfoval legendárnímu „prognosťáku". „Když jsem vedl Prognostický ústav, tak jsem upřednostňoval toleranci, diskusi, a to tam byli lidé s naprosto odlišným politickým smýšlením jako třeba Klaus či Ransdorf. Já jsem ale odmítal silácké rozhodování," přibližuje Komárek pro ParlamentníListy.cz svůj pohled na způsob řízení.

I proto si myslí, že by lidé ve vedení ČSSD měli postupovat s kolektivní zodpovědností. „Pokládám se za součást vedení ČSSD, které se ocitlo ve složité situaci po odstoupení Jiřího Paroubka a turbulencích, které panovaly až do sjezdu, a vznikalo napětí. Od té doby se ale vedení konsoliduje a učí vzájemné toleranci. Hodnotit Sobotku a Haška, to je otázka taktiky, já dávám přednost strategii," brání se Komárek vyjádření na adresu předsedy či statutárního místopředsedy.

Pro samá jednání nemají funkcionáři čas na lidi

Kuriózně vyčítá vedení ČSSD, že to až přehání se stranickou prací. „Je to skutečně někdy až vypjaté. Sám jsem byl nešťastný z toho, že jeden den v půl osmé bylo zasedání grémia, pak v deset stínová vláda, podobně to vypadá i jindy. Ta činnost je tak intenzívní, že i pochybuji o účelnosti takového pracovního vytížení, i když dobře míněného. Pak je malý prostor pro jednání s lidmi, pro svěží mysl, aby lidé měli čas něco přečíst, o něčem popřemýšlet," upozorňuje čestný předseda ČSSD, že všeho moc škodí.

Sám si uvědomuje, že jeho straně může být předhazováno, že nemá tak výrazného představitele, jako byli třeba Miloš Zeman nebo Jiří Paroubek. „Ale já v silných vůdcích nevidím velké štěstí," odráží Komárek námitku. „Měli bychom být poučeni cestou Václava Klause. Víme, v jak rozdílných situacích jsou nyní ODS a její bývalý předseda, obklopený vlnou supervlastenectví. I proto legendám o silných vůdcích nevěřím," podotýká Komárek, který s Klausem zasedl v prosinci 1989 ve vládě národního porozumění.

Sobotka i Hašek jsou schopni politicky růst

Nedávno se pro ParlamentníListy.cz vyjádřil poslanec Vítězslav Jandák, že pravice používá na sociální demokracii jeden velmi účinný recept. „Vždy zaútočí na hlavu strany, tu zlikviduje, a lidé se pak rozprchnou do všech stran. Udělali to tak s Grossem i se Špidlou. A kdyby ČSSD velel sám Archanděl Gabriel, je pravice schopná z něj udělat ďábla," svěřil se redakci Jandák. Komárek se ale útoků na Sobotku ani Haška neobává.

„Oba to jsou velmi schopní politici. Vyžaduje to však od nich ještě obrovský růst, ale oni jsou ho schopni. Ale chce to i další. Jsou předpoklady pro to, aby se vedení ČSSD udrželo a případným útokům odolalo," myslí si Komárek, ale připomíná i nutnost jejich vzájemné spolupráce. „Jsou dobří a špatní lékaři a společnost potřebuje, aby jich co nejvíce bylo vynikajících. Totéž platí i o politice. Jestli bude jen deset výborných ve vedení ČSSD, tak to bude málo, potřebujeme ty dobré i v krajích," upozorňuje Komárek.

Paroubek postupně propadal napoleonskému komplexu

Sociální demokracii před několika dny opustil její bývalý předseda Jiří Paroubek. Když se stal v roce 2005 premiérem, jeho prvním poradcem byl právě Valtr Komárek. „Naše spolupráce s Jiřím Paroubkem fungovala tak, že já jsem kladl důraz na odbornou stránku, on politicko-odbornou. Nutno uznat, že vyvíjel velké úsilí v konsolidaci strany po Grossově éře. Postupně ale propadal napoleonskému a manažerskému komplexu," vzpomíná čestný předseda ČSSD na muže, jenž řídil ČSSD pevnou rukou.

„Manažeři jako malí Napoleoni, chtějí cvičit s lidmi jako lampasáci s vojáky a Paroubek v tom manažerském unesení začal stranu řídit v duchu rodinné firmy. Tedy PR a reklamní zázemí, volební štáby, průzkumy preferencí, to všechno dostávalo přednost. Skutečná stranická práce - být v kontaktu s normálními lidmi, učiteli, lékaři, dělníky, zemědělci - přestala být zajímavá. Tam je vzestup a pád Jiřího Paroubka," poukazuje Komárek, kde bývalý šéf ČSSD udělal chybu.

ČSSD by měla zachovat noblesu a s expředsedou neválčit

Přesto ho nechce hodnotit negativně, ale ani vyzdvihovat jeho zásluhy, protože to prý bylo půl na půl. „Rozhodně nelze souhlasit s tím, když bývalý předseda a premiér za tuto stranu z ní po čase vystoupí. To mě mrzelo už u mého přítele Miloše Zemana," svěřuje se pro ParlamentníListy.cz Komárek. „Nemá cenu spekulovat nad tím, jestli by teď na tom s ním byla ČSSD lépe, nebo hůře, to už je pasé. Paroubek si tuto situaci vyřídil sám. Jestli bude na ČSSD útočit, doporučil bych zachovat noblesu a nevést s ním válku," doporučuje Komárek závěrem.

K věci:

Profesor Valtr Komárek: Češi umí žít chudě, do ulic se nehrnou 

Profesor Komárek má strach: Takhle dopadnou chudí a nemocní  

Profesor Valtr Komárek: Odbory jsou měkké. Přitom jsme chudáci 

Foto: Hans Štembera

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. ,,Prý je ohlídají.”

5:30 Ukrajinci, co nejsou zubaři. Ale pustí je na vás. ,,Prý je ohlídají.”

Sněmovnou schválená senátní novela má umožnit, aby stomatologové ze zemí mimo Evropskou unii měli je…