Kalousek poslal na Zemana policii za zločin a zrůdnost. A nic

16.10.2011 7:02

Devět měsíců po té, co ministr financí Miroslav Kalousek podal trestní oznámení v souvislosti s prodejem vytunelované Investiční a Poštovní banky (IPB) za jedinou korunu ČSOB, nebyl nikdo z jím jmenovaných možných viníků vyslýchán. Kalousek přitom veřejně prezentoval, že například tehdejší premiér Miloš Zeman a ministr financí Pavel Mertlík (oba ČSSD) dopustili, že při prodeji přišel stát o více než sto miliard korun.

Kalousek poslal na Zemana policii za zločin a zrůdnost. A nic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Miroslav Kalousek

„Poslední postup ve věci byl, že tuším v červnu si státní zastupitelství vyžádalo doplňující informace, které jim samozřejmě byly poskytnuty. To znamená, že nějaký stupeň orgánů činných v trestním řízení to studuje," informoval ParlamentníListy.cz Radek Šnábl z ministerstva financí.

Dvakrát ne, nikdo je nevyslýchal

„Ne, krátká a jednoduchá odpověď. To trestní oznámení jsem neviděl a nikdo mě nekontaktoval," zněla stručná odpověď ParlamentnímListům.cz od exministra financí a dnes hlavního ekonoma Raiffeisenbank Pavla Mertlíka, zda byl v souvislosti s Kalouskovým trestním oznámením kontaktován například policí k podání vysvětlení.

Kontaktován nebyl ani tehdejší premiér Miloš Zeman. „Absolutně ne. Žádné vysvětlení jsem na policii nepodával a již tehdy jsem to považoval za plácnutí do vody. Problém IPB zavinil někdejší ministr financí Ivan Pilip, ale na toho, pokud vím, pan Kalousek trestní oznámení nepodával," řekl Zeman redakci.

TÉMA Miroslav Kalousek
Peake: Kalousek si myslí, že už má odpracováno
Týdeník o Kalouskově "komandu": Jde po politických rivalech?
Už se mi neomlouvej, sám to máš těžké, politoval Kalousek Svobodu

Psalo se o tom všude a dnes ticho po pěšině

Jak vyplývá z odpovědi Radka Šnábla, cosi se sice kolem tři čtvrtě roku starého trestního oznámení děje, ale ministrem Kalouskem v médiích označení protagonisté stamiliardového průšvihu o ničem neví. Miroslav Kalousek si přitom dal v lednu a únoru letošního roku záležet, aby se média dozvěděla, že trestní oznámení podává a co si myslí o možných „vinících".

"Barák hořel, hasiči přijeli, požár uhasili. Ale bylo nutné, aby při tom zásahu drancovali?" tak začátkem roku popsal zásah státu v IPB ministr financí Kalousek. Vysvětlil tehdy, že ČR v souvislosti s touto kauzou vznikla, je vyšší než 100 miliard korun.

Podle ministra financí Kalouska jeho předchůdce z období vlády Miloše Zemana Pavel Mertlík podepsal pro stát naprosto nevýhodné smlouvy, když za pouhou jednu korunu prodal vytunelovanou banku IPB Československé obchodní bance.

TÉMA IPB
Kalousek už podal trestní oznámení ohledně převodu IPB

Spor o IPB: Kalousek hledá viníky škody, Singer brání ČNB
Paroubek: Jak to bylo s IPB doopravdy
Polemika s Kalouskem: O žalobě na Zemanovu vládu
Janota k IPB: Ještě že mě Tlustý vyhodil
Kalousek k IPB: Barák hořel, hasiči oheň uhasili. A drancovali

Zrůdnost, zločinec Mertlík

I když byla IPB podle Kalouska rozkradena a stát zasáhnout musel, způsobily prakticky neomezené záruky, které vláda Miloše Zemana ČSOB za IPB dala,  neopodstatněné škody.  „Zemanova vláda musela zasáhnout, to bylo správně", uvedl tehdy Kalousek. Problémem ale podle něj byl následný převod tohoto finančního ústavu i se všemi zárukami na ČSOB.

„To byl zločin, který Mertlík podepsal," nešetřil v únoru tvrdými slovy Kalousek. "Byla to zrůdnost," konstatoval dokonce. Podle Kalouskových slov hrozí, že Česko v budoucnu bude muset za IPB platit, protože Mertlíkem podepsané smlouvy údajně zajišťují pro ČSOB neomezené plnění, a to jak rozsahem, tak i v čase.

Za víkend z „nýmanda" největší banka

Připomeňme, že v pátek 16. června 2000 IPB obsadil za pomoci policejního komanda se samopaly nucený správce a už v pondělí ráno byla banka za korunu a s Kalouskem zmiňovanými zárukami prodána ČSOB, která se tak stala přes noc největší bankou v Česku. Podle Kalouska ale stát za onu symbolickou korunu prodal banku, která dle nálezů arbitráží měla hodnotu 34 miliard korun a jako bonus přihodil krytí takzvaných nedobytných pohledávek za více než sto miliard.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…