Rakouský odpůrce Temelína podniká v Česku, píší rudé noviny

18.10.2011 10:57

Otto Gumpinger, který zasedal v hornorakouském zemském sněmu za lidovce, se podle Haló novin proslavil kdysi jako mluvčí Rakousko-českého protiatomového výboru, jednoho z hlavních organizátorů blokád hraničních přechodů do Česka. Tak přesně tento poslanec prý dnes podniká jen 25 kilometrů od jaderné elektrárny a má nyní těžkou hlavu z toho, že by mohl skončit ve vězení.

Rakouský odpůrce Temelína podniká v Česku, píší rudé noviny

Gumpingerovu poslaneckou činnost v hornorakouském zemském sněmu uťala aféra a soudní stíhání pro zavlečení 27 moldavských občanů do Rakouska a zneužití prostředků hornorakouského rodinného fondu a sdružení Jeden svět - hornorakouská krajanská pomoc.

V roce 2007 ho zemský soud odsoudil ke dvěma rokům vězení nepodmíněně, avšak Gumpingerovo odvolání se (snad) bude definitivně projednávat právě v těchto týdnech," informují Haló noviny.

Deník ale připomíná fakt, že organizátoři hraničních blokád byli financováni, z hornorakouského zemského rozpočtu. Jenže zemská vláda přesné částky poskytnuté v té době jednotlivým spolkům tajila, zveřejnila je na svém webu až za druhé pololetí roku 2006.

„Jejich porovnáním s údaji v závěrečných účtech za předchozí roky dojdeme k těmto údajům: Na podporu protiatomových aktivistů doma a v ČR uvolňovala hornorakouská zemská vláda každoročně nejméně 400 tisíc eur. Za 10 let tak investovala do boje proti Temelínu čtyři miliony eur, tedy, s ohledem na kolísání kursu české měny, kolem 110 milionů korun. Zhruba čtvrtinu z této částky získal Gumpingerův protiatomový výbor, bezmála polovinu česká sdružení," píší k tomu Haló noviny.

Souvislost mezi dvěma firmami?

Gumpinger se údajně po nuceném odchodu ze zemského sněmu a politiky začal věnovat podnikání - podle Haló novin překvapivě sídlo své firmy umístil do Českých Budějovic, tedy vzdušnou čarou 25 kilometrů od „nenáviděného" Temelína.

„Hledat však souvislost mezi jihočeskými reaktory a s.r.o. MSV Callcenter zapsanou v českobudějovickém obchodním rejstříku letos 8. února by mohl hledat jen zarputilý příznivec spikleneckých teorií. I když - kdo ví?," uvádí dále komunistický list.

Hornorakouský expolitik firmu MSV Callcenter údajně vlastní napůl s lineckou firmou Renta GmbH, jejíž vlastník Martin Sonntag vykonává, stejně jako Gumpinger, funkci jednatele českobudějovické společnosti. Ta sídlí ve Studentské ulici a na svých webových stránkách se označuje za specialistu na optimální utváření vztahů s klienty, dále v ní provozuje telemarketing a služby call-centra.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…