Březina (KDU-ČSL): Peníze z eurofondů k nám netečou, začíná nám téct do bot

19.10.2011 12:12

V době, kdy bychom měli naplno využívat dotačních možností, které nám štědrý rozpočet EU nabízí, se bohužel děje pravý opak. Jestliže jsme se v celoevropském srovnání čerpání z fondů EU dlouhodobě drželi na beztak nijak oslnivých průměrných číslech, sklouzli jsme nyní do hlubokého podprůměru.

Březina (KDU-ČSL): Peníze z eurofondů k nám netečou, začíná nám téct do bot

Podle nejnovějších údajů, které mám k dispozici, je naše současná bilance čerpání skutečně tragická. Propadli jsme se skoro až na samý chvost pomyslného europelotonu a evropský dotační vlak nám začíná pomalu ujíždět.

Hůř než my jsou na tom jen Rumunsko, Bulharsko a Malta

V černých číslech toneme u všech tří fondů, které tvoří součást kohezní politiky EU zaměřené na rozvoj chudších regionů. V případě Evropského fondu regionálního rozvoje (ERDF) jsme aktuálně pátí nejhorší ze všech 27 členských států, u Evropského sociálního fondu (ESF) jsme čtvrtí od konce a u Kohezního fondu máme dokonce třetí nejhorší skóre z 15 tzv. kohezních zemí. Vyjádřeno v číslech jsme v rámci ERDF dosud vyčerpali 26% (průměr EU je 30%), z ESF 21% (průměr EU je 32%) a z Kohezního fondu 19% (průměr EU je 25%). Horší čísla než my vykazují pouze Rumunsko, Bulharsko a Malta (v případě ERDF ještě Itálie), se kterými bychom se však vůbec neměli srovnávat. Zatímco my hrajeme o 26 mld. eur na období 2007-2013 (v přepočtu 675 mld. korun), Rumuni o 19 mld. eur, Bulharsko o pouhých 7 mld. eur a Malta má ve hře dokonce jen 800 tisíc eur.

Nejvíce másla na hlavě mají ministerstva školství, dopravy, životního prostředí a průmyslu a obchodu

Hlavní důvod katastrofálního čerpání spatřuji v chybném nastavení a zejména řízení operačních programů spadajících pod ministerstva školství, dopravy, životního prostředí a průmyslu a obchodu. Právě "jejich" programy byly kvůli těžkým vadám buď oficiálně zastaveny nebo jsou fakticky ochromeny. Každopádně jimi netečou peníze na české projekty, a to včetně těch, které již byly realizovány nebo se právě realizují. Není jistě náhodou, že zmíněná problémová ministerstva se potýkají s největší personální nestabilitou, a to jak přímo na úrovni funkce ministra, tak v úřednickém aparátu, který má na starosti čerpání z evropských fondů.

Do hry by měl vstoupit premiér Nečas

V důsledku vlastních chyb a selhání nám začíná akutně hrozit ztráta mnoha miliard ze strukturálních fondů, které bychom v žádném případě nebyli schopni nahradit našimi domácími zdroji. Proto je naším bytostným národním zájmem učinit pro záchranu evropských peněz maximum. V situaci, kdy ministři školství, dopravy a životního prostředí řešení problému zjevně nezvládají, by se měl do celé věci vložit premiér Nečas a začít koordinovat záchranné práce na dotyčných ministerstvech tak, aby závady byly v co nejkratší době odstraněny a problémové operační programy se opět rozběhly.

Vážnost situace umocňuje souběžně probíhající vyjednávání o pravidlech pro eurofondy na období 2014-2020

Situace je o to vážnější, že souběžně s řešením akutního problému čerpání v období 2007-2013 se již naplno rozjelo vyjednávání o pravidlech pro fondy na období 2014-2020. Jestliže v této klíčové době hasíme požáry související s čerpáním ve stávajícím období, a tříštíme tak své diplomatické síly, těžko budeme při prosazování svých zájmů na období 2014-2020 držet krok se státy, které se s takovými potížemi nepotýkají.

Chronickým nepořádkem ve stávajících operačních programech navíc vysíláme Evropské komisi signál, že čerpat neumíme, což může přidusit, ne-li rovnou potopit naše šance na vyjednání příznivých podmínek na období 2014-2020. Toho, co nám na návrzích Evropské komise zatím nemůže vyhovovat, je přitom mnoho:

- vytvoření kategorie přechodných regionů, které by měly nárok na prostředky z eurofondů vyčleněné pro nejchudší regiony, i když podle výše HDP mezi nejchudší regiony už nepatří,

- nemožnost financovat z eurofondů výstavbu sociálního bydlení,

- zúžení okruhu subjektů, kterým bude možno z eurofondů proplácet nevratnou DPH,

- zřízení infrastrukturního fondu zahrnutého do kohezní politiky, o jehož prostředky se budou státy ucházet v celoevropské soutěži, v níž tradičně taháme za kratší konec.

Jestliže budeme mít v očích Evropské komise pověst problémového příjemce eurodotací ve stávajícím období, těžko od ní můžeme očekávat, že nám v našich požadavcích na nadcházející období vyjde vstříc.

Více:
Kakání a čůraní jen s povolením EU. Politici volají psychiatra

##PROFIL 1219##


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Janbrezina.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bartoš: Nebojte, plastová občanka bude vždy platit dál až do zániku vesmíru

6:16 Ministr Bartoš: Nebojte, plastová občanka bude vždy platit dál až do zániku vesmíru

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k digitalizaci.