Po Kalouskovi jde Liga odhodlaných

19.10.2011 10:59

Odhodlaný bojovník proti korupci, nebo poslušný vykonavatel přání guru Věcí veřejných? Místopředseda nejmenší vládní strany Tomáš Jarolím pořádně šťouchl do koaličního hnízda, když na základě jeho trestního oznámení začala protikorupční policie prošetřovat Miroslava Kalouska pro podezření ze zneužití pravomoci veřejného činitele a přijímání úplatku. A aby toho nebylo málo, chystá se na místopředsedu TOP 09 podat další trestní oznámení.

Po Kalouskovi jde Liga odhodlaných
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek se vzdal poslaneckého mandátu. Končí po 22 letech

Dubnové trestní oznámení ve věci povolení internetového sázení podal místopředseda Věcí veřejných Tomáš Jarolím na neznámého pachatele a teprve městské státní zastupitelství to překlasifikovalo na ministra financí a místopředsedu TOP 09 Miroslava Kalouska. Jarolím se ale brání tvrzení, že jde o útok na koaličního partnera, protože trestní oznámení podával jako aktivista, což už dělá několik let.

Podívej se, jak pracuje opravdová mafie! Touto výzvou uvádí své webové stránky občanská iniciativa Liga odhodlaných, jejímž zakladatelem Jarolím je. Ta se zaměřuje na zjišťování případů, kdy došlo k negativnímu propojení politiky a ekonomiky a kdy v důsledku tohoto propojení došlo k poškození práv občanů České republiky nebo k neoprávněnému čerpání veřejných prostředků mimo stanovené účely.

Na Kalouska podá Jarolím trestní oznámení poprvé

Není tedy divu, že při této své činnosti podal už několik desítek trestních oznámení. Nejde však o tisíce, jak tvrdí Miroslav Kalousek, na něhož dosud od Jarolíma žádné nesměřovalo. Premiérou bude až to zítřejší, které bude směřovat konkrétně na ministra financí a také Radka Šnábla, který na Kalouskově úřadu řeší miliardové arbitráže.

Místopředseda TOP 09 je přesvědčen, že na něj Věci veřejné útočí jen pomocí umělých obvinění a že zavedly do politiky nový styl, jímž je špiclování a udávání. Pevně za ním stojí i jeho spolustraníci. „Pan Jarolím je pověstný, že podává trestní oznámení jako na běžícím pásu," uvádí pro ParlamentníListy.cz předseda poslaneckého klubu TOP 09 a STAN Petr Gazdík.

Trestní oznámení by neměla být hloupá

Tím prý jen potvrzuje morální a intelektuální úroveň Věcí veřejných. „Jejich neformální lídr je stíhán za korupci. Mají mezi sebou takové perly jako je pan Babák, který nosí v igelitkách do banky sponzorské příspěvky pro svou stranu, na které si musel vypůjčit, a původ peněz dosud věrohodně nevysvětlil. Nebo pana Chaloupku, jenž krátil plat svému asistentovi, či dalšího poslance Vacka s jeho údajnou půjčkou od Bárty," poukazuje Gazdík na máslo na hlavě poslanců VV.

Předseda hnutí Starostové a nezávislí je proto přesvědčen, že to jsou témata, kterými by se mohl místopředseda VV Jarolím také zabývat. „Já mu neupírám právo trestní oznámení podávat, jen by neměla být hloupá a měl by se podívat také do své strany," vzkazuje Gazdík zakladateli Ligy odhodlaných.

Splní očekávání rady gurů Věcí veřejných

Také další poslanec za TOP 09 Stanislav Polčák si myslí, že Jarolím může podat trestních oznámení, kolik chce, že je to jeho právo. Ale ty na Kalouska vnímá jako úkol od VV. „Já od Věcí veřejných už neočekávám žádnou dlouhodobou práci na problémech této země. Podáváním trestních oznámení pan Jarolím díru do světa asi neudělá, ale splní očekávání rady guruů Věcí veřejných," prohlašuje pro ParlamentníListy.cz Polčák.

Jednoznačně za stranickým místopředsedou stojí i poslankyně Helena Langšádlová. „Považuji to za snahu za každou cenu mediálně pošpinit Miroslava Kalouska. Věci veřejné se zřejmě zoufale snaží odvrátit pozornost od obvinění Víta Bárty," nabízí pro ParlamentníListy.cz Langšádlová svou verzi možné Jarolímovy motivace.

Koalice má táhnout jako tým za jeden provaz

Zdrženlivá je v hodnocení „koaličních" trestních oznámení místopředsedkyně poslaneckého klubu TOP 09 a STAN Jitka Chalánková. „Koaliční partneři mají jako jeden tým pracovat pro občany této země. Proto tvoří jednu vládu. Zřejmě je třeba i jasného velení," poznamenává pro ParlamentníListy.cz Chalánková.

K věci:

Po Kalouskovi jde policie. Já ho udal, pochlubil se politik 

Kalouska vyšetřuje policie. Kvůli korupci 

Čistý Kalousek má problém. Véčkař tvrdí, že bral peníze od loterií 

Foto: Hans Štembera

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…