Kalouska vyšetřuje policie. Kvůli korupci

18.10.2011 7:08

Protikorupční policie se zabývá vazbami mezi ministrem financí Miroslavem Kalouskem a šéfem investiční skupiny Penta Markem Dospivou. Konkrétně prověřuje podezření, že Kalousek jakožto ministr ve vládě Mirka Topolánka povolil internetové kurzové sázky za tučnou úplatu od Penty, pod níž patří mimo jiné i sázková kancelář Fortuna. Právě ta totiž o povolení internetových kurzových sázek dlouhodobě usilovala.

Kalouska vyšetřuje policie. Kvůli korupci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Policie už zahájila úkony trestního řízení, což znamená, že podezření považuje za důvodné. Informaci o šetření deníku Právo, který se zprávou přišel, potvrdili mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová i šéf protikorupční policie Tomáš Martinec.

"Prověřování vedeme pro podezření z trestných činů zneužití pravomoci veřejného činitele, přijímání úplatku a také uplácení," řekl Právu Martinec.

Další informace k věci ZDE

TOP 09 obdržela v roce 2009 sponzorský dar ve výši 11 milionů korun od brněnského podnikatele Dušana Novotného - právě tyhle peníze by mohly ve skutečnosti pocházet od Penty. Podnikatele spojuje s investiční skupinou fakt, že od něj v roce 2004 odkoupila síť lékáren. Novotný se ohrazuje - za svou kariéru už prodal deset firem. A TOP 09 sponzoroval, protože chtěl, aby ve volbách zvítězila pravice. Toť vše.

Kalousek: Je to absurdní. Má mě to jen pošpinit

Novotného brání i Kalousek. "To naprosto nechápu, co by s tím měl společného pan Novotný z Brna, to je naprosto šílená konstrukce," nechal se slyšet. "Pokud to chce někdo prošetřovat, tak může, samozřejmě v om nelze nikomu bránit, ale je to naprosto absurdní."

V policejním spise podle důvěryhodných zdrojů deníku Právo figurují jasně jména dvou lidí - Kalouska jako upláceného a Dospivy jako toho, kdo uplácel. Dospiva se od věci distancoval. Podle Kalouska jde o policejní provokaci.

"Je to naprosto absurdní konstrukce, jejíž účel může být jediný, mediálně mě pošpinit, a to pokud možno ještě před sněmem TOP 09. Pravdy na tom nemůže být ani zbla," ohradil se Kalousek. "Povolovalo se to řadě společností a mohu absolutně vyloučit, že by za tím rozhodnutím byla jakákoliv korupční motivace nebo že bych si za to vzal jakýkoliv úplatek. Jisté kruhy musí být velmi zoufalé, že něco takového vymýšlejí."

"Prásknul" to Čunek

Skupina Penta měla nabízet úplatek za povolení internetových kurzových sázek nejprve lidovcům, kteří ho dlouho blokovali. Letos na jaře se o tom rozpovídal jejich tehdejší šéf Jiří Čunek. "Pokud si vzpomínám, mluvil o osmi nebo deseti milionech korun," řekl Čunek časopisu Ekonom.

Kalousek se od lidovců odštěpil a sázky povolil. Dospiva přes svého mluvčího vzkázal,  že Čunek lže a celá situace je mystifikací. "Pan Dospiva nikdy s panem Čunkem nejednal, nezná ho a nikdy s ním ani takovou věc neřešil. Důrazně se proti tomu ohrazujeme," řekl mluvčí Martin Danko.

Čtěte:

Čistý Kalousek má problém. Véčkař tvrdí, že bral peníze od loterií

Poprvé černé na bílém: Korupci nezvládneme. Vaše vláda

Sprostého Kalouska si všimli i za hranicemi, žaluje europoslanec


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…