Sehnalová (ČSSD): Financování dopravní infrastruktury Unie čekají změny

21.10.2011 9:30

Evropská komise tento týden představila dlouho očekávaný plán, který má přinést až 50 miliard EUR na zlepšení evropských dopravních, energetických a digitálních sítí.

Sehnalová (ČSSD): Financování dopravní infrastruktury Unie čekají změny

Nově vytvořený "Nástroj pro propojení Evropy" bude financovat projekty, které doplní chybějící články evropské energetické, dopravní a digitální páteře. Pilotní fáze tohoto nástroje bude spuštěna již v příštím roce.

Prostřednictvím "Nástroje pro propojení Evropy", který stanovuje 10 prioritních koridorů vyčleněných ze základní dopravní trans-evropské sítě, půjde 31,7 miliardy EUR do modernizace dopravní infrastruktury. Tato částka zahrnuje také 10 miliard EUR z Fondu soudržnosti, který využívají nejchudší regiony v Evropské unii.

Právě zahrnutí investic z Fondu soudržnosti komentovala česká sociálně demokratická europoslankyně Olga Sehnalová, členka Výboru pro dopravu a cestovní ruch. "Snaha Komise o efektivnější financování trans-evropské dopravní sítě je v čase celoevropského utahování opasků jistě pochopitelná", uvedla Sehnalová. "Pro Českou republiku však může návrh na zavedení prioritních koridorů a jejich částečné financování z Fondu soudržnosti znamenat, že na kvalitní, bezpečnou infrastrukturu bude pro Českou republiku určeno podstatně méně peněz."

Podle Sehnalové je zároveň třeba podívat se na současné čerpání dotací určených na infrastrukturu. "Je také otázka, jak se tyto prostředky daří čerpat za nynějšího stavu, kdy se Česká republika potýká s mnoha problémy již při schvalování stávajících dopravních projektů."

Návrh Komise nyní putuje do Evropského parlamentu a Rady ministrů. "Myslím, že ještě nějaké dohadování a úpravy očekávat můžeme, ale základní parametry se podle mého názoru nějak výrazně měnit nebudou," dodala k projednání návrhu Sehnalová.

Dále čtení:
Bacha na posílání miliard do Řecka, varuje předák poslanců ODS
Zaorálek: Našim národním zájmem je zachovat funkčnost eurozóny i celé EU 

##PROFIL 3349##

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…