Rozhlas připomíná: Radnice skončí s vydáváním občanek. Budou nové

21.10.2011 16:02

Ve vydávání občanských průkazů nastane změna. Radnice v menších městech a obcích už totiž nebudou vydávat občanské průkazy, místo nich tuto funkci od ledna převezmou městské úřady v bývalých okresních městech. I podoba průkazů bude jiná – budou vypadat jako platební karty. Upozornil na to Český rozhlas.

Rozhlas připomíná: Radnice skončí s vydáváním občanek. Budou nové

Hlavní doklad obyvatel se podle rozhlasu změní proto, neboť to nařizuje Evropská unie. Hrozí ovšem, že se na jejich vydávání budou stát fronty.

„K vydávání nových občanských průkazů potřebují úřady speciální kabinku s fotoaparátem, který tvoří digitální fotografie a přenáší je do počítače. V současné době disponují tímto zařízením jen větší města, která vydávají pasy," upozornil rozhlas ve své reportáži.

Podle ministerstva vnitra mohou lidé v současné době zažádat o občanské průkazy asi na 1250 matričních úřadech, ale není prý ve finančních možnostech státu tato místa vybavit novým zařízením. Žádosti na vydávání občanských průkazů současného vzhledu budou radnice v menších městech a obcích přijímat ale podle rádia jen do 30. listopadu.

„Podle mého názoru nejde fyzicky stihnout v počtu zařízení, která máme dnes, odbavovat i občanské průkazy i pasy bez navýšení počtu zařízení," upozornil kladenský primátor Dan Jiránek.

Plošná výměna nebude

Referentka mladoboleslavského magistrátu Hana Kojšová-Jandová ale zmínila, že někteří lidé si pletou změnu formátu průkazu s jeho povinnou výměnou. „Co se týká plošné výměny starých občanských průkazů, tak v nejbližší době nás žádná nečeká," upozornila stejně jako mluvčí ministerstva vnitra Vladimír Řepka.

„Když vám od 1. ledna 2012 skončí platnost občanského průkazu, tak zajdete na úřad a místo klasické občanky, kterou znáte dnes, dostanete novou kartičku, která připomíná řidičský průkaz," řekl Řepka.

Rozhlas dodává, že výměna občanského průkazu bude po vypršení jeho platnosti od 1. ledna zdarma. V případě, že si lidé půjdou vyměnit doklad předčasně, zaplatí za něj buď 500 nebo 100 korun v závislosti na tom, jestli bude s elektronickým čipem nebo ne.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…