Španělsko má naději na rychlou politickou změnu, tvrdí jeho expremiér Aznar

24.10.2011 17:48

Bývalý premiér španělské vlády José María Aznar mluvil v pořadu Dvacet minut Radiožurnálu o situace v eurozóně a blížícímu se krachu Řecka. Doufá ve změnu, kterou by měly přinést listopadové předčasné volby. Budoucí Španělská vláda musí rychle jednat a přijmout reformy. Navrhl, aby evropští politici přichystali pád Řecka, který je nevyhnutelný.

Španělsko má naději na rychlou politickou změnu, tvrdí jeho expremiér Aznar

Podle Aznara nepanují problémy obecně v celé Evropské unii. Panují v zemích, které se nechovaly podle nastavených politik. V Řecku panuje velmi špatná situace.

„Irsko má problém kvůli systému. Portugalsko má problémy kvůli nedostatečnému růstu. Itálie a Španělsko má nedostatek důvěry ve vlastní ekonomiku. Španělsko má alespoň naději na rychlou politickou změnu," myslí si Aznar. Vkládá důvěru v předčasné volby, které se mají konat 20. listopadu.

Každá země se musí vzpamatovat pomocí vlastních reforem

„Na jedné straně potřebujeme znovu postavit pilíře, na kterých stojí Evropa. Potom se musí každá země snažit vzpamatovat pomocí vlastních reforem," řekl Aznar v pořadu na Radiožurnálu.

Podle bývalého premiéra potřebuje Španělsko nastavit reformy do budoucnosti. Musí se přenastavit administrativa, aby se nezdvojovaly nebo neztrojovaly služby. Je také potřeba decentralizovat stát do něčeho, co bude politicky udržitelné, aby zde nepanovaly separatistické tendence.

„To bude záviset na úsilí vlády a jednotlivých stran. Musí to nastat hned po listopadových volbách. Musíme mít jasnou většinu se silným mandátem a musíme dohnat ztrátu, kterou jsme si nadělali současným váháním," navrhuje Aznar.

Pro Španělsko bylo přijetí eura úspěchem

„Já jsem přivedl Španělsko k jednotné měně. Pro Španělsko bylo euro velkým úspěchem. Bez něj by to bylo mnohem těžší. Naším problémem je, že vláda šla proti logice eura, porušila pravidla růstu a stability," popisuje v Radiožurnálu. Vyhnul se ale konkrétní radě, zda má Česká republika spěchat na přijetí eura.

Zbankrotovat Řecko divoce nebo řízeně?

Pro Aznara bylo od začátku krize jasné, že Řecko mělo padnout. Chybou prý bylo, že představitelé EU to nepřijali. Báli se kontaminace řeckých problémů do ostatních zemí. Stabilita eurozóny teď stojí mnoho peněz. Je proto nutné přijmout skutečnost, že Řecko padne.

„Banky, které financovaly Řecko, budou muset zaplatit část účtu. Je samozřejmě nutné přijmout opatření i v rámci eurozóny. Řecko v ní musí zůstat, ale eurozóna musí přichystat jeho pád," tvrdí Aznar.

Vytvořme fond, který v budoucnu zabrání dalším krizím

„Bude provést rekapitalizaci některých řeckých bank. Bankovní systém v eurozóně je nastavený určitých způsobem a musíme nastavit mechanismus, abychom mohli kapitalizovat ty určité banky. Kapitalizace bank je klíčová. Já jsem zastáncem myšlenky vytvoření určitého fondu, který by se zaručil za vklady daňových poplatníků, který by mohl intervenovat a zabránit v budoucnu krizi," popisuje Aznar svůj recept na krizi.

Budou demonstrace ve Španělsku stejně divoké jako v Řecku?

„Demonstrace probíhají v mnoha zemích světa, ale ve Španělsku je to okrajová záležitost. Samozřejmě jsou důvody pro nespokojenost, ale situace nebude eskalovat takovým způsobem, jako to vidíme jinde. Demonstrování probíhá demokratickým způsobem. Ve Španělsku protestuje radikální levicové hnutí, které je okrajové," upřesnil Aznar na Radiožurnálu.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …