Téměř pohřební titulní strana LN: Na shledanou v horších časech

26.10.2011 12:30

S českou ekonomikou to půjde v příštích měsících z kopce, přiznávají už otevřeně premiér Petr Nečas a ministr financí Miroslav Kalousek. Rozhodně bychom měli zapomenout na růst české ekonomiky v příštím roce o dvě a půl procenta, s nímž se v létě na ministerstvu financí ještě kalkulovalo.

Téměř pohřební titulní strana LN: Na shledanou v horších časech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Ponurý dojem vzbuzuje titulní strana středečních Lidových novin s černými siluetami premiéra Petra Nečase a ministra financí Miroslava Kalouska. Ještě více chmur pak na čtenáře padne při čtení článku o tom, že se v příštím roce nevyhneme dalším škrtům ve výdajích ani navyšování daní. „Nečekají nás příjemné časy," je si ministr Kalousek vědom, že nám bude hůře, než jsme čekali.

Ještě v létě přitom ministerstvo financí předpokládalo, že česká ekonomika poroste v příštím roce o 2,5 procenta. Čekal se obrat po období klesajících zakázek a následných škrtech ve mzdách i pracovních místech. K němu ale nedošlo. „Že růst nebude dvě a půl procenta, říkám naprosto otevřeně," uvědomuje si šéf resortu změněnou realitu.

V odhadu budeme kopírovat Německo

Aktualizovaný odhad plánuje ministerstvo financí zveřejnit v pondělí. „Naše nové odhady zhruba kopírují změny indikátorů, které učinila německá vláda," poukázal Kalousek, že Německo, na kterém je česká ekonomika nejvíce závislá, snížilo minulý týden odhad růstu vývoje hrubého domácího produktu z 1,8 na jedno procento.

Česko tak čekají další škrty. Ještě v letošním roce musí ministerstvo financí zrušit výdaje ve výši 20 miliard korun, a to kvůli nižšímu výběru daní. Pro příští rok se vedle dalších výdajových škrtů počítá i s navyšováním daně z přidané hodnoty. Spodní sazba daně, kam patří jídlo, léky nebo knihy, se zvýší z nynějších 10 na 14 procent.

Ekonomové varují před sociálními nepokoji

Zvyšování daní, které má mimo jiné pokračovat v roce 2013 sjednocením DPH na 17,5 procenta, se ale nezamlouvá ekonomům. Podle nich by se měla vláda nejprve zaměřit na neefektivní utrácení státních peněz, tedy omezení výdajů na byrokracii a na státní zakázky. Zároveň varují, že pokud si lidé budou muset dále utahovat opasky a přitom neuvidí snahu vlády zamezit plýtvání, hrozí sociální nepokoje.

K věci:

Bude hůř, než si myslíte. Po krachu eura bez práce, dávek i důchodů 

Krize postihla už polovinu lidí, ukázal průzkum 

Lék na nezaměstnanost: Být doma za polovinu mzdy 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

4:44 Odložené Vrbětice: „Policie se zachránila.” Obvinění Koudelky

Zdaleka ne všichni dotčení hráči se smířili s policejním konstatováním o konci vyšetřování výbuchů v…