ČSSD slavila státní svátek v předstihu českou i slovenskou hymnou

27.10.2011 22:37

Sociální demokraté ve čtvrtek v předvečer státního svátku vzniku české státnosti uctili památku zakladatele československého státu T.G. Masaryka na Hradčanském náměstí a druhého československého prezidenta Eduarda Beneše na Loretánském náměstí v Praze.

ČSSD slavila státní svátek v předstihu českou i slovenskou hymnou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

„To už je tradiční setkání pražských sociálních demokratů, kdy se v předvečer státního svátku scházíme, abychom si připomněli vznik svrchovaného Československa a jeho zakladatele," řekl ParlamentnímListům.cz organizátor akce a místopředseda Krajského výkonného výboru ČSSD Karel Klíma.

Nezapomínejme na odkaz T.G. Masaryka, nabádal Bohuslav Sobotka

U pomníku zakladatele svrchovaného státu Čechů a Slováků se sešly zhruba dvě stovky pražských sociálních demokratů. Přítomné přišel pozdravit i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Připomněl účastníkům osobnost Tomáše Gariqua Masaryka a jeho odkaz. „Právě na jeho odkaz bychom nikdy neměli zapomínat," řekl mimo jiné.

Studentský sbor zazpíval hymnu, která k překvapení nezasvěcených pokračovala po tradiční české, také slovenskou částí původní československé hymny. „To už je také tradice," říká Karel Klíma. „Připomínáme si přece vznik našeho státu a neměli bychom zapomínat na to, že vznikl jako Československo. Je to součástí našich dějin," dodal.

Sociální demokraté zavzpomínali na anabázi kolem zákona o Eduardu Benešovi

Přítomní se pak společně s předsedou Sobotkou odebrali na Loretánské náměstí, kde položili květiny k pomníku druhého československého prezidenta Eduarda Beneše. Bohuslav Sobotka připomněl, že zřízení sochy Eduarda Beneše nebylo vůbec jednoduchou záležitostí a že dnes i média zapomínají, že to byla ČSSD, která iniciovala příslušný zákon," řekl předseda.

Bohuslav Sobotka také připomněl, že se v tisku objevila informace, že prezident Beneš neměl v oblibě sociální demokraty. „Rád bych připomněl, že bratr prezidenta Beneše,Vojtěch, byl dokonce poslancem za sociální demokracii," dodal.

Europoslanec za ODS Zahradil si sice Beneše váží, ale na podpis zákona nenašel odvahu

Mezi přítomnými byl i bývalý poslanec Karel Šplíchal, který byl na počátku oné anabáze se sochou Eduarda Beneše. „Když šlo o podporu zákona o Eduardu Benešovi, tak to se mnou podepsal Radko Martínek (ČSSD) a poslankyně Jitka Gruntová, zvolená za KSČM," zavzpomínal pro ParlamentníListy. „Jan Zahradil (europoslanec za ODS) má pana prezidenta Beneše ve velké úctě, ale když šlo o to podepsat zákon, tak odmítl. Zřejmě to bylo kvůli vnitřní situaci v ODS," dodal. „Ale jinak i svou publikační činností dokládá úctu k prezidentu Benešovi. Vyčítám mu jen to, že tehdy nenašel odvahu ten zákon s námi podepsat," řekl Šplíchal.

Oslavujeme stát, který trval 20 let, konstatoval na přednášce profesor filosofie Kohák

Akce se zúčastnil i profesor Erazim Kohák, filosof a publicista. V letech 1948-1989 žil v exilu, kde se stal také členem Ústředního výkonného výboru Československé sociální demokracie a dodnes je členem ČSSD. Po položení květin se přítomní odebrali do klubu ČSSD, kde vyslechli přednášku profesora Koháka. Ten připomněl historii československého i českého státu. Ze svého filosofického hlediska připomněl, že „oslavujeme stát, který přetrval od svého založení pouze 20 let," čímž měl na mysli takzvanou první republiku T.G. Masaryka a Eduarda Beneše do roku 1938. Připomněl, že další formy našeho státu měly docela jinou podobu.

„Tyto akce mám moc rád a navíc je považuji za hodně důležité," řekl ParlamentnímListům.cz předseda sociálních demokratů na Praze 8 Roman Petrus. „Je důležité, abychom si připomínali události v dějinách naší země. Přesto, že nás pan profesor Kohák na své skvělé přednášce přesvědčoval, že ne všichni Češi vědí, co vlastně slaví, a že ten stát, který dnes oslavujeme, zanikl po 20 letech. Jsem přesvědčen, že právě díky tomu tehdejšímu státu jsme se mohli překlenout do současné demokracie, která shodou okolností trvá také dvacet let," dodal Petrus.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

13:21 Češi včera „okupovali“ Německo. U nákupu protáhlé obličeje nás i Němců

Košíky plné zeleniny a potravin, domácí drogerie i autokosmetiky. Tak to vypadalo snad ve všech bavo…