Nečas ve Washingtonu. Schůzka s byznysmeny i s historií

28.10.2011 8:53

Českého premiéra Petra Nečase čeká po čtvrtečním jednání s americkým prezidentem Barackem Obamou ve Washingtonu dnes dopoledne setkání se zástupci amerických podnikatelů a položení květin k pomníku prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka.

Nečas ve Washingtonu. Schůzka s byznysmeny i s historií
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Předsedu české vlády Petra Nečase čeká po čtvrtečním přijetí v Bílém domě u prezidenta Spojených států Baracka Obamy dnes dopoledne v den 93. výročí vzniku samostatného československého státu setkání se zástupci amerických podnikatelů a položení květin k pomníku Tomáše Garrigua Masaryka.

Právě prvnímu československému prezidentovi se během svého pobytu v USA od jara 1918 podařilo díky kontaktům s představiteli krajanů a vlivnými osobnostmi dostat k tehdejšímu americkému prezidentovi Woodrowovi Wilsonovi a přesvědčit ho, že požadavky jednotlivých národů rakouské monarchie by měly být považovány za oprávněné.

Český premiér ubytován přímo proti Bílému domu

Wilson pak veřejně odvolal svoje dosavadní stanovisko, přispěl k rozpadu Rakouska-Uherska, a podpořil tak i vznik Československa. Masarykova Washingtonská deklarace se tak stala v podstatě zakládající listinou nového demokratického státu, Československé republiky.

Nynější nejmocnější muž Spojených států Barack Obama ubytoval českého premiéra v Blair House, rezidenci amerických prezidentů přímo proti Bílému domu. Dostalo se mu tak pocty, kterou z českých politiků poznal dosud jen Václav Havel. Z Washingtonu odletí premiér Petr Nečas zpět do České republiky dnes v odpoledních hodinách.

K věci:

Nečas se s Obamou bavil i o Temelíně. Prý jen čtyři minuty 

Létající premiér Nečas. Z Prahy přes Brusel do Washingtonu 

Nečas je důležitý kvůli Temelínu. Obama ho přijme už dnes 

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…