Proti postupu v kauze ostravských lagun protestovala desítka lidí

30.10.2011 6:43

Proti postupu státu v kauze takzvaných ostravských lagun, které patří k největším ekologickým zátěžím v Česku, dnes před ministerstvem životního prostředí protestovala desítka aktivistů. Akci svolalo občanské sdružení Monitoring RING a Česká pirátská strana.

Proti postupu v kauze ostravských lagun protestovala desítka lidí

"Stát nemá nad odpadem v ostravských lagunách a nad jeho pohybem kontrolu a nehlídá rizika," řekl organizátor protestu Vítězslav Praks. Tvrdil také, že stát nechává mizet miliardy v občanském sdružení Čistá Ostrava, které je odpovědné za odhadovaných 270.000 tun nebezpečného odpadu, který končil v ostravských lagunách už za komunistické éry.

Paroubek slíbi účast a nepřijel

Účastníci si přinesli transparenty s nápisy "Více lagun v Tichomoří, méně v Ostravě" nebo "Laguny, to jsou statisíce tun jedů" a notebooky, na kterých ukazovali fotografie lagun. Organizátora protestu Prakse legitimovala procházející policejní hlídka. Akce se obešla bez incidentů.

Na dnešní akci svolavatelé podle Prakse pozvali ministra životního prostředí Tomáše Chalupu (ODS) a všechny politické strany kromě extremistických. Ozval prý se jen bývalý šéf ČSSD Jiří Paroubek, který buduje novou národně socialistickou stranu, a přislíbil účast. Nakonec ale jeho lidé oznámili, že pro zaneprázdnění nepřijde.

Politici, proč nic neděláte?

Důvodem ale bylo podle Prakse spíše to, že se ho chtěli organizátoři zeptat, proč ani sociálnědemokratické vlády, z níž Paroubek jedné předsedal, nic s touto ekologickou zátěží neudělaly. Paroubek se začal o ostravské laguny zajímat ve chvíli, když se dověděl, že se má odpad z nich vozit ke spalování do Ústeckého kraje, za který byl zvolen do Poslanecké sněmovny.

Sanaci lagun provádí pro státní podnik Diamo sdružení firem Čistá Ostrava. Vedoucí firmou sdružení je Geosan Group, který palivo vyrobené z nebezpečných kalů převáží na skládku společnosti Celio v Litvínově. Následně má být spáleno v cementárně Lafarge Cement v Čížkovicích na Litoměřicku. Server Aktuálně.cz tento týden uvedlo, že Diamo přiznalo, že ale nemá kontrolu nad zhruba 110.000 tunami paliva z lagun. Část ho skončilo v polských Katovicích a polská strana to považuje za nelegální vývoz odpadů. Obrátila se proto na české MŽP se žádostí, aby Češi směs vytěženou z ropných lagun v Ostravě odvezli zpět. Ministerstvo okolnosti vývozu odpadu do Polska vyšetřuje.

Související:

Naštvaní obyvatelé Ostravy: Laguny páchnou. Je to lumpárna

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…