Kalousek chce 12 miliard ze Švýcarska. Řekl to Moravcovi

30.10.2011 14:58

V pořadu Otázky Václava Moravce se také hovořilo o privatizaci Mostecké uhelné, o pozastaveném tendru Lesů ČR a hlavně o problematice akreditací některých vysokých škol. Profesorka Vladimíra Dvořáková ministerstvo školství ostře kritizovala.

Kalousek chce 12 miliard ze Švýcarska. Řekl to Moravcovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí a 1. místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek

Ve Švýcarsku se momentálně nachází 12 miliard korun, které pravděpodobně pocházejí z problematické privatizace Mostecké uhelné. „Pokud bude vyšetřování opravňovat ministerstvo financí, tak samozřejmě budeme ty peníze nebo jejich část žádat,“ uvedl k tomu ministr financí Miroslav Kalousek. Zablokovat zahraniční účty totiž může pouze Vrchní státní zastupitelství.

K tématu:
Česká policie čeká od Švýcarů pomoc v kauze MUS
Čásenský píše soudcům do Švýcarska. Kvůli Grossovi
Politici ČSSD si už nepamatují na prodej Škody Plzeň

Sledujeme téma Mostecká uhelná
Sledujeme téma Kauza Gross

Samotní tvůrci pořadu OVM ke kauze na facebookových stránkých uvedli: "Dvanáct miliard, ke kterým se nikdo nehlásí. To je 12 miliard, které leží ve švýcarských bankách a podle všeho pocházejí z tunelování Mostecké uhelné a její divoké privatizace ze druhé poloviny 90. let. Politickou odpovědnost za ni nese jak vláda Klausova, tak Zemanova. Zatímco čeští vyšetřovatelé nebyli sto případ dodnes dotáhnout do konce, švýcarští vyšetřovatelé jsou daleko úspěšnější. České ministerstvo financí tvrdí, že žádnou škodu v souvislosti s divokou privatizací Mostecké uhelné neeviduje..."

Sociolog Petr Matějů k tomu řekl, že je velmi znepokojen tím, že korupce a klientelismus se stávají běžnou součástí života našich občanů. A i s tím souvisí další téma – snaha Akreditační komise vysokých škol o odebrání akreditace Bankovnímu institutu.

Podle ředitele odboru vysokých škol  Jiřího Nantla je situace příliš složitá. „Přivítali bychom mediální klid před tím, než ty věci budou rozhodnuty,“ uvedl. Ve zprávě BIS stojí, že je v České republice více vysokých škol, které jsou na tom stejně jako například plzeňská práva. O tom ale Nantl nic neví.

Sledujeme téma Korupce

„Na Bankovním institutu je více než sto studentů, o kterých jsme neměli žádné údaje. Až veřejný tlak vedl k tomu, že nakonec byla odebrána akreditace jedinému oboru,“ tvrdí Dvořáková. Nantl jednoznačně odmítl, že by se ministerstvo něco snažilo zametat pod koberec.

„My jsme samozřejmě pod tlakem. Neznám jiný případ, kdy by se správní řízení probíralo v přímém přenosu,“ zlobí se Nantl. „Ministerstvo se dostalo pod tlak, až když nesplnilo správní lhůty. Nečiní a nekoná,“ prohlásila Dvořáková. 

Související:
Dvořáková: Vysoké školství se nezlepšuje. A může za to také Dobeš

Generální ředitel Lesů ČR Svatopluk Sýkora se zase věnoval otázce pozastaveného tendru antimonopolním úřadem. Lesy ČR teď s vítězem nemohou uzavřít smlouvy. „Nás velmi překvapilo, že jsme nedostali informaci, z jakého důvodu byl tendr pozastaven,“ řekl ředitel s tím, že úřad postupoval protiprávně.

Čtěte:
Antimonopolní úřad rozhodl o pozastavení obřího tendru Lesů ČR

Hnutí Duha zastává názor, že pozastavení tendru spíše otevírá prostor pro korupci. Nový tendr by byl podle Sýkory příliš velké a zbytečné zdržení. Bylo by prý mnohem jednodušší postoupit vítězství těm uchazečům, kteří skončili na druhém nebo třetím místě, což je podle zákona možné.

Čtěte více:
Vysoké školy se obávají omezení své autonomie. Hrozí od Dobeše  
Zástupci vysokých škol odmítají školné. Studenti ho prý nedokáží splatit 
Premiér Nečas: Vysoké školy musí vychovávat elitní studenty  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…