Poslanci budou jednat k reformám i o víkendu. Odhlasovali to, ale opozice je proti

01.11.2011 11:43

Tak to tu ještě nebylo. Poslanci si odhlasovali, že budou hlasovat v sobotu i v neděli, a navíc také v noci. Opozice totiž dnes dala najevo, že bude obstruovat, ale koalice učinila protitah: Nechala hlasovat o tom, aby poslanci nesměli hovořit déle než deset minut a ne více než dvakrát k témuž bodu a to proto, aby se projednávání zákonů stihlo v příslušných termínech. Navíc si zákonodárci také prohlasovali, že budou jednat i v sobotu a případně i v neděli, a to i po 21. hodině - dnes i zítra.

Poslanci budou jednat k reformám i o víkendu. Odhlasovali to, ale opozice je proti
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vít Bárta s Karolínou Peake

Hned na začátku jednacího dne se úterní jednání sněmovny zadrhlo. Opoziční ČSSD totiž ještě před začátkem schůze ohlásila obstrukce ve sněmovně a to kvůli opětovnému schvalování vládních reforem. Možná proto poslanec z ČSSD Jeroným Tejc začal žádat dolní komoru parlamentu o to, aby prohlasovala výraznou změnu programu, která vlastně všechny připravené body obrátila naruby. Tejc totiž navrhl pevně stanovit termíny projednávání zbývajících bodů schůze, a to ve dvou variantách. Opětovné schvalování reformních zákonů navrhl zařadit na pátek nebo na středu odpoledne. 
 

To se ale hodně nelíbilo koalici. Za debatní pultík proto nastoupil šéf poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík  a navrhnul, aby poslanci dnes a zítra hlasovali i po 21. hodině a případně  i zítra po půlnoci. To si později skutečně odhlasovali.

Předtím ale přistoupil za řečnický pult i šéf poslanecké frakce ODS Zbyněk Stanjura. Tan naopak žádal, aby se řečnická vystoupení omezila deseti minutami a aby jednotliví poslanci navíc k témuž bodu mohli vystoupit jen dvakrát. "Kdo neumí za 20 minut říct, co chce, tak už mu ani 21. minuta nestačí," uvedl Stanjura.

Také za halasu poslanců občanský demokrat navrhl, aby jednacími dny dolní komory byla sobota a neděle. I to si později koalice odhlasovala.

Kováčik: Koalice nám chce zavřít hubu

Na to ale zareagoval důrazně šéf komunistického klubu poslanců Pavel Kováčik. „Koalice chce prostě zavřít hubu opozici," zmínil s tím, že pravice si sice může prohlasovat cokoliv, když má většinu ve sněmovně, ale toto jednání prý nemá obdoby.

„Je to skutečnost, která nemá v tomto ctihodném sále obdoby," řekl.  „Je ale právem všech politických stran cokoliv navrhnout, ale zkrácení řečnické lhůty? To nejde," poznamenal dále komunista.  

Předseda ČSSD a šéf klubu socialistů Bohuslav Sobotka naopak zdůraznil, že jde u všech hlasování navrhovaných Gazdíkem a Stanjurou o zmatečné usnesení. Poukázal také na jednací řád sněmovny a paragraf 59, v němž je řečeno něco jiného, než jak poslanci hlasovali.

„My jsme hlasovali o programu, ovšem tam není možné cokoliv takového odhlasovat," namítl Sobotka vůči koalici. Podle něj a hlavně podle řádu je nutné omezit délku řečnické doby vždy u konkrétního bodu. Stanjura opáčil, že si koalice toho je vědoma a že tak bude postupovat u každého zákona

Sněmovna má dnes na programu projednání předloh důchodové, zdravotnické a sociální reformy, které vetoval nebo vrátil opoziční Senát. Koalice má v dolní komoře dostatek hlasů na to, aby reformy prosadila.

Sociální demokraté ohlásili obstrukce už před jednáním sněmovny.  Poslanci ČSSD proto stále přednášejí desítky návrhů na změnu programu schůze, které se týkají pevného zařazení současných bodů, zařazení nových nebo naopak vyřazení bodů nynějších. O programu jedná sněmovna už zhruba hodinu.

Související: ¨

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

4:44 Jejda, pirátské špinavé prádlo. „Řežou se mezi sebou.“ V Praze problém až u soudu

Prozradil pirátský poradce Petr Beneš z pražského magistrátu citlivé informace protistraně, s níž se…