Sobotka: Neparalyzujeme sněmovnu. To by neprošel rozpočet

03.11.2011 23:16

Poslanci rozhodli o přerušení schůze do zítřejšího dne. Před tím ale opozice bouřila proti slovům premiéra „Obstrukce ano, ale paralýza parlamentu nikoli“. Proti tomuto výroku se razantně ohradil předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

Sobotka: Neparalyzujeme sněmovnu. To by neprošel rozpočet
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Bohuslav Sobotka protestoval v bouřlivé parlamentní diskuzi proti porušování koalicí Jednacího řádu. „Jsem přesvědčen, že dochází ke svévolné interpretaci tak aby to bylo výhodné pro většinu a nevýhodné pro menšinu", hřímal Sobotka od pultíku. Konstatoval, že když koalice nezmění svůj postoj, bude se tím muset opozice do budoucna vážně zabývat

„Obstrukce, ve sněmovně používala pravice i levice", konstatoval Sobotka. Připomněl, že jde o konfliktní nástroj, a v době kdy to používala pravice tak to rozčilovalo ČSSD „a teď to rozčiluje pana předsedu Nečase, který sám v minulosti aktivně obstruoval," dodal Sobotka.

Čtvrteční večer ve sněmovně:
Hubu nám nezacpete, hřímal Zaorálek. Šikanujete sněmovnu, vrátil Nečas

ČSSD podle Sobotky nikdy neupírala opozici ústavní práva

ČSSD však podle Sobotky neohýbala jednací řád sněmovny a nevyužívala ho k tomu, aby zabránila projednávání zákonů. „Nesesypávala všechny body do jedné rozpravy", připomínal šéf sociálních demokratů. Podle něj to ČSSD rozčilovalo, ale nikdy se neuchylovala k tomu, abychom upírala opozici práva dané Jednacím řádem.

Prohlédněte si FOTOGALERII Nocování ve sněmovně

Podle Sobotky nejde v současnosti o paralýzu sněmovny. „Kdyby tomu tak bylo, neměli bychom schválený zákon o stavebním spoření, nebyla by tu debata o 4 mimořádných schůzích, které iniciovala ČSSD a nebyl by v prvním čtení schválen státní rozpočet", připomínal Sobotka. Takto podle něj vypadá Poslanecká sněmovna, která intenzivně jedná.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …