Ministr obrany vyznamenal vojáky z Afghánistánu

04.11.2011 14:28

Ministr obrany Alexandr Vondra vyznamenal vojáky druhé jednotky, která v provincii Vardak cvičila příslušníky afghánské armády. Při ceremoniálu v památníku na pražském Vítkově vojáci vzpomínali na své dva kolegy, kteří nasazení v Afghánistánu zaplatili životem.

Ministr obrany vyznamenal vojáky z Afghánistánu

"Tato rotace ve Vardaku byla výjimečná především tím, že se vždycky modlíme a přejeme si, aby se domů vrátil stejný počet vojáků, jako odjíždí. A tentokrát se dva nevrátili," řekl ČTK po předání medailí Vondra. "Byla výjimečná i tím, že jednotka působila ve značně těžkých podmínkách, a dokonce byl zraněn její velitel," dodal ministr.

Náčelník generálního štábu Vlastimil Picek uvedl, že zkušenosti této jednotky i jejích předchůdců pomůžou při nasazení dalších českých vojáků ve Vardaku. "Ale sebelepší příprava nenahradí danou situaci, která momentálně v Afghánistánu panuje," řekl Picek.

Medaile a čestné odznaky

Vojáci z rukou ministra obdrželi medaile Za službu v zahraničí, čestné odznaky Za zásluhy a Záslužné kříže ministerstva obrany. Zároveň si připomněli památku dvou padlých kolegů. Robert Vyroubal zahynul poté, co jeho obrněný vůz najel na nastraženou výbušninu. Adrian Werner zemřel v olomoucké nemocnici na následky střelného poranění, které utrpěl při útoku nepřátel na českou předsunutou základnu ve Vardaku.

"Věděli jsme, do čeho jdeme. Viděli jsme, že prostor je velice náročný, protivník to má vymyšlené a je zkušený," řekl ČTK velitel druhé jednotky Michal Kucharský. Předností jeho vojáků podle něj byla dobrá psychická připravenost, která jim pomohla překonat i ztrátu kolegů. "Chtělo to pouze krátkou dobu, než jsme se jako jednotka vyrovnali s tím, že jsme přišli o kamaráda," uvedl velitel. Sám Kucharský byl v misi zraněn. Jel ve stejném obrněném vozidle, v němž zahynul Vyroubal. Velitel se přes nabídku evakuace do ČR vrátil do služby i s prasklou plící, vykloubeným ramenem a dvěma zlomenými žebry.

Vyhozeni do povětří

Dalším, kdo byl při výbuchu nástražného zařízení těžce zraněn, byl rotný Ivan Vorel. "Jeli jsme v automobilové koloně na setkání mezi českým velením, Američany a Afghánci. Při jízdě v koloně nás vyhodili do povětří," popsal tichým hlasem voják, který se z následků zranění stále zotavuje. Na Vítkov dnes ale dorazil. "Po incidentu si nepamatuji vůbec nic. Ani ten den, kdy se nám to stalo. To mám prostě vymazáno z paměti," řekl ČTK Vorel. Po zranění se probudil až v Ústřední vojenské nemocnici, kam ho dopravil armádní letecký speciál.

Následkem výbuchu měl poraněnou páteř. Lékaři vynaložili velké úsilí, aby ho udrželi při životě. "Péče byla na vynikající úrovni. Chtěl bych samozřejmě poděkovat všem lidem, co se snažili o záchranu mého života a co mi pomohli," dodal Vorel.

Vojáci druhé jednotky výcvikového a poradního týmu působili společně se členy šesté jednotky Afghánské národní armády v provincii Vardak od dubna do října.

Čtěte více: 

Armáda chce tři nové obrněnce pro Afghánistán. Za 100 milionů

Armáda velikosti protektorátního vládního vojska. Už za dva měsíce?

Armáda ocení vojáky, jejichž kolegové v Afghánistánu zahynuli

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: aš, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…