Březina půjde k soudu, ODS o tom bude jednat

04.11.2011 15:26

Klub pražských zastupitelů za ODS bude v nejbližších dnech jednat o budoucnosti primátorova náměstka Karla Březiny (ČSSD). Novinářům to během dnešního jednání zastupitelstva řekl primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Březina byl obžalován ze zkreslování údajů o hospodaření a jmění zkrachovalých firem, v jejichž statutárních orgánech působil. První soudní líčení s Březinou by se mělo konat 23. listopadu.

Březina půjde k soudu, ODS o tom bude jednat

Březina i přes obvinění zůstává ve funkci, což kritizuje především opoziční TOP 09. Její zastupitelé ve čtvrtek i dnes navrhovali zařadit do programu bod, který by se Březinovým obviněním zabýval. Koalice to ale odmítla. Po oba dny zastupitelé TOP 09 odmítali hlasovat o bodech, které Březina předkládal.

"Klub ODS se tím zabývat bude, protože jsme dostali novou informaci o soudním řízení," řekl Svoboda. Někteří zastupitelé za ODS ve čtvrtek tvrdili, že se klub dohodl na tom, že koalice záležitost vyřeší do 30 dnů. "Taková varianta je z principu nesmyslná, když soud je 23. listopadu, to by bylo už dva týdny po soudu," poznamenal primátor. Na dotaz, zda bude čekat na výrok soudu, reagoval: "Nic takového jsem neřekl," dodal. Více ale plánovaná jednání klubu nechtěl komentovat.

Až dva roky v chládku

Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 2 podalo minulý týden na Březinu obžalobu. Březinovi hrozí až dva roky odnětí svobody a zákaz činnosti. Březina uvedl, že se podle právního posudku ničeho nedopustil a že se chce očistit u nezávislého soudu. Březinovi straničtí kolegové z pražského zastupitelstva tvrdí, že ctí presumpci neviny.


Březinova kauza souvisí s tím, že v minulosti působil ve statutárních orgánech společností Porcela Plus a Concordia, které zkrachovaly. Zastupoval v nich věřitele. Později nastoupil do dozorčí rady Žižkov Station Development (ŽSD). Podle obchodního zákoníku ale člověk, který byl členem některého ze statutárních orgánů zkrachovalé společnosti, nesmí být ještě tři roky poté v představenstvech nebo dozorčích radách jiných firem. Výjimkou je případ, kdy to dotyčný oznámí na valné hromadě, která jeho působení odsouhlasí. Březina to v případě společnosti ŽSD neuvedl. Podle něj ale povinnost informovat o působení ve zkrachovalých firmách platí až poté, co soud rozhodne o ukončení konkurzu nebo o zamítnutí insolvenčního návrhu.

Čtěte více:

Zloduch Březina v poutech, vláda mafie? Koalice se brání: Je to poctivec

Hudeček (TOP 09): Karel Březina by se měl okamžitě vzdát výkonu funkce radního HMP

Náměstek primátora Březina půjde před soud

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: aš, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…