Pospíšil v Hyde Parku: Jsme protikorupční vláda, za ministry nemůžeme

10.11.2011 22:01

Sněmovna ve středu schválila novelu občanského zákoníku, který právní experti připravovali přes deset let. Obsáhlý spis, který obsahuje 3500 paragrafů, vejde v platnost v roce 2014. Podle ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila (ODS) o něm občané „ani nebudou vědět.“

Pospíšil v Hyde Parku: Jsme protikorupční vláda, za ministry nemůžeme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

„Je na občanovi, které z institutů zákoníku využije. Ty paragrafy nic nepřikazují, jenom vytyčují různé možnosti," vyvracel ministr Jiří Pospíšil v ČT obavy některých respondentů, kterým takové množství paragrafů logicky zavání přílišnými omezeními. Ministr dodal, že například Němci či Rakušané mají ve svých zákonících podobné množství paragrafů.

Jak Pospíšil zdůraznil, inspirace zákoníky ostatních evropských zemí měla na přípravu nového českého zákoníku zásadní vliv. Řada předpisů například vychází z rakouského spisu, který u nás platil až do nastolení komunistického zákona v roce 1964. K tradičním předpisům však podle Pospíšila experti přidali řadu moderních prvků. „Náš zákoník obsahuje některé moderní trendy z Nizozemska či Quebecu," vysvětloval Pospíšil.

Vše o občanském zákoníku čtěte ZDE

Konečné řešení sousedských sporů

A jaké konkrétní problémy v Hyde Parku nejvíce zajímaly? Padaly třeba otázky týkající se sousedských sporů - řadu zákonitostí, které v této oblasti dosud platily, nový zákoník doslova obrátí naruby. Bez uvedení příkladů však Pospíšil uvedl, že paragrafy situaci nezkomplikují, ale naopak mnohé nesrovnalosti s překvapivou lehkostí vyřeší.

Lidé zajímala třeba i nová možnost adopce dospělého občana - což je podle Pospíšila institut, který přináší více možností v dědickém právu, neboť adoptovaný bude moci majetek zdědit podobně, jako jiný rodinný příslušník. Tato novinka také otevírá možnost blízkým lidem mimo příbuzenský vztah dozvědět se v nemocnici podrobnosti o zdravotním stavu svého „adoptivního rodiče".

Dědické právo obecně dostálo velkým změnám. Jednu z těch zásadnějších představuje třeba možnost odmítnout dědictví, čehož logicky využijí nejspíše pozůstalí dlužníků. „Ve svobodné společnosti by nikdo neměl být nucen dědit předlužený majetek," uvedl Pospíšil. Zákoník také ruší pravidlo, že zděděný dluh může dosahovat pouze výše zděděného majetku. „My dosud byli svědky toho, jak se čachruje s majetkem - pozůstalí se snažili nepřiznat určitý majetek, aby měli nižší dluhy," vysvětluje Pospíšil, proč se právníci rozhodli k této změně přistoupit.

Kocourek? Oceňuji, že odešel

Mnoho vznesených otázek se týkalo také kauzy Pospíšilova spolustraníka Martina Kocourka. Jedná se totiž již o druhého ministra ODS, který byl pod náporem korupčního skandálu nucen odstoupit z takzvaného „protikorupčního kabinetu." Pospíšil zatím kauzu odmítl posuzovat, neboť, jak několikrát zdůrazňoval, nemá právo ani pravomoci jakkoli proces ovlivňovat. Několikrát nicméně podotkl, že si váží toho, že ministr Kocourek odstoupil rychle po provalení celého skandálu.

Sledujeme téma Zbohatnutí Kocourkovy matky 
Kocourek to složil. Padají jak mouchy, glosuje šéf socialistů
Zhroucená troska, půjde sedět na deset let. Kocourek dostává výprask

A čím je vláda, navenek v úplatcích namočená až po uši, podle Pospíšila protikorupční? „Naše protikorpční vláda již schválila desítky protikorupčních opatření, které zásadně omezují možnosti korupčního jednání," uvedl Pospíšil. Dodal, že on sám nijak nemůže ovlivnit jednání jednotlivých ministrů.

Čtěte také:
Pospíšil: Poslanci schválili návrh nového občanského zákoníku 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…