Vláda chystá krizový scénář. Mají se bát i úředníci a důchodci?

11.11.2011 7:18

Již dnes je jasné, že parametry státního rozpočtu na příští rok se budou hned v lednu měnit. Pokud se ekonomická realita přiblíží propadu roku 2009, vláda může znovu sáhnout na platy státních zaměstnanců i na důchody.

Vláda chystá krizový scénář. Mají se bát i úředníci a důchodci?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Už při prvním kole schvalování rozpočtu ve sněmovně přiznal ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), že parametry rozpočtu se mohou po novém roce výrazně proměnit a to díky prohlubující se dluhové krizi. Existuje i možnost, že vláda znovu sáhne na platy státních zaměstnanců či na důchody. Premiér Petr Nečas (ODS) však podobné úvahy považuje za předčasné. Informuje o tom server Novinky.cz.

Důchody vzrostou méně, než vláda slibovala

Platy úředníků se o deset procent již snížily. Kvůli rozpočtovým problémům by mohly poklesnout znovu. Premiér však doufá, že propad české ekonomiky nebude tak výrazný, jak tvrdí např. odboráři. Co se ale stane, pokud bude vývoj ekonomiky opravdu tak špatný?

„Nechci poukazovat na konkrétní opatření, ale za určitých okolností jisté omezení výdajů, které by odpovídalo stavu ekonomiky, to znamená tomu, že by byl její propad skutečně větší, nelze vyloučit. Ale specifikovat to je velmi předčasné," prohlásil premiér.

Konkrétní nechtěl být ani ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09). „Teď musíme schválit státní rozpočet a pak podle lednové prognózy uvidíme, co dál," řekl Právu.

Jedno je ovšem jasné již dnes. Koalice původně slibovala, že důchody příští rok vzrostou o 259 korun. Již teď je jasné, že příští rok vzrostou jen o 174 korun. A pokud se ekonomická realita přiblíží problémovému roku 2009, hrozí přijetí dalších opatření. Tabu zůstává jediná věc a to zvyšování přímých daní. Premiér zdůrazňuje, že zvýšení přímých daní by nepřijatelným způsobem utlumilo spotřebu domácností.

Související:

Premiér Nečas: Sjednocení DPH na 19 procentech, nikoliv na 20 procentech

Podnikatelé mají nízké daně. To je hlavní problém, říká odborářský ekonom

Bude se zdražovat, lidé šetří už teď. Co na to Kalousek?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…