Podnikatelé mají nízké daně. To je hlavní problém, říká odborářský ekonom

01.11.2011 20:57

Hlavní makroekonom Českomoravské konfederace odborových svazů Martin Fassmann neponechal na plánovaném rozpočtu pro rok 2012 nit suchou. Nabízí však odboráři také nějaká pozitivní řešení? Velké díry v rozpočtu mají zaplatit bohatí. Přesně to prohlásil v pořadu Hyde Park České televize.

Podnikatelé mají nízké daně. To je hlavní problém, říká odborářský ekonom

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) před pár dny oznámil, že bude hůř, než se čekalo. Hrozí přitom, že v lednu se můžeme dozvědět, že bude úplně nejhůř. Co na to říkají odbory?  

Neoliberální koncept selhal

"Pokud by daňová kvóta byla o čtyři procenta vyšší, než je dnes, tak by Česká republika neměla ty problémy, které dnes má. Neoliberální paradigmata se ukázala jako falešná. Ztratila dech," zdůraznil Fassmann.

Odborářský ekonom však nechtěl příliš popsat, jak by sestavil rozpočet, kdyby byl na Kalouskově místě. Zopakoval pouze, že by se postaral o příjmovou stranu rozpočtu. Nebyl bych škrtacím ministrem. Jsou i další věci, ale to je debata na hodiny. Příjmová stránka je klíčová věc. Ekonom v pořadu mimo jiné uvedl. Že když Kalousek dnes mluví o neradostných výhledech rozpočtu, využívá k tomu prognózy, které sestavili odboráři.

Na generální stávku ještě čas nedozrál

Obecně lze řící, že většina tazatelů vyjádřila odborářům podporu. Pouze jedna volající divačka byla toho názoru, že české ekonomice by prospěly ještě nižší daně, zatímco stávky odborů by Česko pouze přiblížily dnes zbídačenému Řecku. Další z diváků chtěl od Fassmanna slyšet, zda odbory vyhlásí nekonečnou generální stávku. Ekonom prohlásil, že vyhlášení generální stávky není v jeho kompetenci, ale podle jeho názoru jde o tak silný nástroj, že ho lze použít až jako nástroj poslední instance. Dosud nebyly podle něho vyčerpány všechny varianty.

Na druhé straně si Fassmann postesk, že vláda odmítá o krizi s odbory jednat, odboráři nechápou proč tomu tak je. Konzultace probíhají alespoň na úrovni odborů a úředníků ministerstev, ale když nás někdo nechce poslouchat, to je těžká věc. Příští rok bude podle odborářského ekonoma záporný růst, ale v této souvislosti odmítal predikovat, o kolik procent se hospodářský vývoj propadne. Prý by šlo o věštění z křišťálové koule.

Ministr financí neřekl, co udělal pro zefektivnění výběru daní

V tuto chvíli je totiž velmi obtížné říci, jak bude vypadat výběr daní, přičemž Fassmann je toho názoru, že se ani trochu nezlepší. Výběr daní bude podle Fassmanna mnohem nižší, daňová soustava je podle jeho názoru špatně nastavená ve prospěch nepřímých daní, navíc se zhoršil samotný výběr daní a v tuto chvíli by měl ministr financí přijít a říct vládě, co udělal proto, aby se výběr daní zlepšil.

Primárně je třeba bojovat také s nešvarem šedé ekonomiky, hned poté by měly být zrušeny různé daňové výjimky, místo nich nastolit daňový pořádek a to především u daní placených z kapes právnických osob, nikoli z kapes fyzických osob.

V neposlední řadě musí být na ministerstvech provedeny hloubkové audity a na jejich základě má být uspořena každá možná koruna. Teprve když se tak stane, má vláda právo sahat i na peníze občanů a chtít po nich, aby se uskromnili.  

Foto: cnb.cz


Související:

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

4:44 Nechutné. Ani vidět to nemůžu. Nákup paprik kazí Čechům náladu

Paprika, která je u nás klidně za stovku, stojí na Balkáně pakatel. Maximálně půldruhého eura. Na tr…