Klausův Mach: Nečasi, přeformuluj otázku do referenda o euru

13.11.2011 16:58

Premiérův slib, že uspořádá referendum o přijetí eura, je prý pokrytecký. Napsal to předseda euroskeptické Strany svobodných občanů Petr Mach. Výsledky takového referenda totiž podle něho nebudou mít v unii reálnou váhu.

Klausův Mach: Nečasi, přeformuluj otázku do referenda o euru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ekonom Petr Mach

Česká republika se totiž k přijetí eura zavázala již referendem o vstupu do EU v roce 2004, následně tento záměr ještě potvrdila schválením Lisabonské smlouvy. „O čem tedy máme v referendu rozhodnout? Jednou možností je tato otázka: "Souhlasíte s tím, aby vláda poprosila EU, aby nerozhodla o zavedení eura v ČR?" Každý ale uzná, že takové referendum by bylo vyhazováním peněz," píše ve své polemice Mach.

Kdyby Česká republika skutečně odmítala přistoupení k euru, musela by vypovědět obě zmíněné smlouvy - tedy i tu o vstupu do EU. Aby tedy bylo referendum efektivní, musel by se podle Macha premiér občanů natvrdo zeptat, zda si přejí v unii zůstat.

Nečas zapříčinil vznik dluhové unie, míní Mach

V projevu o situaci eurozóny premiér mimo jiné uvedl, že se měnová unie proměnila v dluhovou unii a že vznik Evropského stabilizačního systému státy v eurozóně vyjde na miliardy eur. „V případě ČR se bude jednat o desítky miliard korun, v případě záruk dokonce o stovky miliard korun, v případě členství v eurozóně," řekl již dříve Nečas.

Podle Macha však předseda vlády zapomněl dodat, že i on sám se podílel na vzniku této situace. „Byl to totiž Petr Nečas, kdo spolu s ostatními premiéry rozhodl 25. března tohoto roku, že změní Smlouvu o fungování EU tak, aby mohli zřídit Evropský stabilizační mechanismus, na nějž se budou muset státy eurozóny po roce 2013 skládat závratnými částkami. V případě ČR má jít o 250 miliard korun," argumentuje Mach.

Zeptejme se na Smlouvu

Pokud se tedy má o něčem v blízké době konat referendum, mělo by se občanů tázat na názor o Smlouvě o fungování EU, píše Mach. Bez tohoto dokumentu, který stanovuje vytvoření Evropského záchranného mechanismu, totiž eurozóna po právní stránce zůstane tím, čím byla, když jsme se rozhodli k ní přistoupit. Kdyby tedy občané v referendu smlouvu odmítli, de facto by přestaly platit všechny dokumenty zavazující státy k větší integraci.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…