Sametový profesor Keller: Tenhle režim není pro staré

16.11.2011 13:53

Více jak tři pětiny z nás si v souvislosti s blížícím se výročím Sametové revoluce myslí, že je čas opět vyjít do ulic. Tvrdí to průzkum společnosti Sanep. Sedmatřicet procent lidí pak odpovědělo NE nebo SPÍŠE NE na dotaz, zda převažují vydobyté klady demokratické společnosti na érou vlády totalitního režimu. Sociolog a publicista Jan Keller je přesvědčený, že lidé spíše vzpomínají na éru svého mládí, než na dobu, v níž vládl Ústřední výbor Komunistické strany Československa.

Sametový profesor Keller: Tenhle režim není pro staré
Foto: ParlamentníListy.cz
Popisek: Profesor Jan Keller

S dvaapadesáti procenty lidí, kteří podpořili současnou érou a vydobyté klady demokratické společnosti nad érou vlády totalitního režimu, se zdá, že demokracie u nás má vyhráno a všechno je v ažuru, ale není. Odpovědi na další otázky v průzkumu Sanep už pro současnou éru zase až tak moc nehorovaly.

Výhody současné éry nad tou totalitní už rozhodně nevyzdvihují respondenti nad 40 let, důchodci a obyvatelé venkova. Ti to vidí opačně. „Za komunistů bylo lépe a výhody demokracie nepřevažují nad érou totality," říkají v průzkumu.

Průzkumy agentury SANEP

Každé zřízení funguje jako mariáš

"Každý systém vyhovuje různým skupinám a výhody jedněch jsou vykoupeny nevýhodami druhých. Prostě tak to je. Nevím o žádném systému, na kterém by vydělal každý. Spíše ty systémy fungují jako mariáš, že to co vyhrají jedni, druzí prohrají," míní sociolog Jan Keller.

Podle něj starší generace a generace žijící v periferních ekonomických oblastech si logicky na minulém systému cení to, že jim dával jistoty. „Také těch ekonomicky periferních oblastí bylo mnohem méně," podotýká Keller.

Dnes je to Praha a Středočeši versus ostatní

„Střet Praha a Středočeský kraj versus zbytek republiky tehdy neexistoval. Proto ti mimopražští, z velké části moravští a venkovští mohou mnohem více oceňovat jistoty minulosti. A je logické, že jde o lidi starší, kteří v té rostoucí nejistotě velice dobře vědí, že už se žádných jistot nedožijí," doplnil Jan Keller.

„Starší totiž mají spíše mentalitu rentiérů, kteří preferují jistoty při nižším zisku, a to vede k určité nostalgii po minulém režimu. Naproti tomu mladí u nás dnes mají větší šance , než by měli, kdyby žili třeba v Německu či Francii. To je dáno tím, že minulý režim neměl rád inteligenci jako sociální vrstvu. Proto ji držel pod deseti procenty," popsal Keller problém.

Mladí mají víc šanci, jak dlouho ještě

Proto podle něj je u nás pořád ještě vyšší poptávka po středo a vysokoškolsky vzdělaných lidech. „A tato generace mladých z toho zatím ještě profituje, protože bude mít práci. Vysokoškolák sice třeba bude dělat na pozici středoškoláka, ale bude mít práci a bude mít zisk. Ovšem u jeho dětí už to není zdaleka tak jisté," dodal sociolog.

Související: Profesor Keller o mladých: Nosí nos nahoře, volí TOPku. Tvrdě narazí

Podle něj se navíc v nostalgii po minulém režimu nezračí touha po návratu totality. „Člověk, kterému je mezi padesáti a šedesáti vám řekne, že v minulosti to nebylo špatné. A to je psychologická otázka. Ono mu za minulé éry bylo kolem třiceti let, kdy jeho nejrůznější aktivity byly mnohem bouřlivější než teď," vidí jádro pudla Keller.

Vzpomínají na mládí, ne na totalitu

„Proto si myslím, že spíše než na minulý režim lidé vzpomínají na dobu, kdy byli mladí. Nemuseli si po každé dvojce vína brát pilulku na uklidnění a potom další pilulky na opačný efekt. To znamená, že tam není nostalgie po vedení ÚV KSČ z té doby. Tam je nostalgie po situaci, kdy oni si často s pomocí přátel a tvrdé dřiny postavili barák a měli pocit, že si mohou - s výjimkou cest do ciziny - dovolit v tom okruhu, ve kterém žili, hodně," myslí si Keller.

Profesor Keller na ParlamentníchListech.cz:

„A mimochodem, podle mě, hlavní projev neinteligence minulého režimu spočíval v tom, že blokoval hranice. Protože pokud by minulý režim otevřel hranice, západní země by je velice rychle zavřely," dodal sociolog.

Archiv výzkumů: CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM , Médea Research


Psali jsme:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…