Ministerstvo vnitra odtajní a prodá tajemný areál S-7

19.11.2011 9:15

Na území kraje Vysočina se údajně nachází tajný vládní areál, o jehož existenci ví jen pár lidí v České republice. Označuje se S-7 a pochází ze 70. let. Veřejnost se ale konkrétní místo, kde se areál nachází, dozví velmi brzo. Ministerstvo vnitra ho chce totiž prodat.

Ministerstvo vnitra odtajní a prodá tajemný areál S-7

Redakce MF Dnes zjistila polohu areálu od několika pamětníků, kteří se zde v 80. letech účastnili tajného cvičení. Nacvičovala se zde činnost po atomovém výbuchu.

Areál je zařízen jako sídlo krizového štábu, potřebuje ale rekonstrukci

Během případného válečného konfliktu by zde sídlil krizový štáb. Lidé by zde měli mít v rozlehlém podzemí vše od stravování přes lékařské ošetření až po odpočinek. Pod zem vede výtah, který uveze i plně naložené nákladní auto.

Válka se ale zatím nečeká a vládu stojí údržba areálu ročně čtyři miliony korun. Ve středu se proto rozhodlo o odtajnění areálu. Kryt navíc není plně provozuschopný, pro fungování v krizové situaci by potřeboval rozsáhlou rekonstrukci. A ta by ministerstvo vnitra stála téměř 350 milionů korun.

Deník MF Dnes dodává, že supertajnost areálu dokládá i fakt, že o něm nemají informace ani krajští politici.

S-7 je nejspíš na Vysočině. Jisto bude až za měsíc

Mluvčí kraje Vysočina Jiří Nechvátal tvrdí, že je nepravděpodobné, aby někdo ze současných zástupců regionu areál navštívil. Podle předkládací zprávy ministra vnitra, která se objevila na jednání vlády, se o tajný areál několik let staral právě kraj Vysočina. Přešel na něj před mnoha lety z ministerstva obrany, o pár let později přešel ale pod resort vnitra.

Nechvátal ale vyloučil, že by majetek s označením S-7 byl v majetku kraje Vysočina. V době, kdy se měl areál S-7 převádět z kraje Vysočina na ministerstvo vnitra, byl prvním zástupcem hejtmana současný senátor Miloš Vystrčil (ODS). I ten ale popírá, že by o tajném areálu někdy slyšel.

"Objekt S-7 je stále, i přes rozhodnutí vlády, na seznamu utajovaných objektů a my v tuto chvíli musíme podniknout právní kroky k jeho vyřazení z tohoto seznamu," řekla MfD mluvčí ministerstva vnitra Denisa Čermáková. Poté bude zřejmě nabídnut k prodeji.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

4:45 Žádná dohoda nebyla, tvrdí pirát. V zápise něco jiného. Kolem pražských restaurací je dál veselo

Kauza předzahrádek u restaurací v historickém centru Prahy má další vývoj. Snaha o smírné řešení zma…