Kůrovec zničil o polovinu méně stromů než loni

19.11.2011 18:39

V Národním parku Šumava se letos vytěžilo o 100 tisíc metrů krychlových kůrovcového dříví méně než loni. K dnešku firmy zpracovaly 232 tisíc kubíků, v lese je označeno dalších 2 850 metrů. Lesníci budou napadené stromy vyhledávat po celou zimu, těžit se má, dokud to podmínky dovolí. Informovala o tom Česká televize.

Kůrovec zničil o polovinu méně stromů než loni
Foto: Hans Štembera
Popisek: Národní park Šumava

"V jižní části Šumavy, kde je větší podíl listnatých stromů, gradace lýkožroutů vrcholila loni. Letos tam byla situace poměrně příznivá. V západní části parku ale stoupl počet napadených stromů, na některých pracovištích až o polovinu. Celkově je ale těžba za rok 2011 nižší než loni," řekl ČT náměstek ředitele Jiří Mánek.

SLEDUJEME téma boj o Šumavu

O polovinu se zvýšil počet napadených stromů v oblasti Srní, asi o čtvrtinu kolem Modravy. Na územních pracovištích Stožec, Žleby a Borová Lada se ale těžilo mnohem méně. Podle lesníků roli sehrálo také počasí, které lýkožroutům nepřálo. Pokud nenastanou ve správě parku nějaké personální obraty, bude se proti škůdcům v roce 2012 postupovat opět razantně.

Lesníci příliš nepočítají s tím, že do jara bude schválen nový zákon o národním parku. Nejdůležitější je pro ně plán péče o daná území, ten asi zákon o parku obsahovat nebude. Počet napadených stromů by se měl v jihočeské části parku dál snižovat, v západní by se už v roce 2012 neměl zvyšovat.

Související:
Klaus podpořil Chalupu. Bojujme proti kůrovci, vyzval na Šumavě
Šéf šumavského parku: Kůrovce přemnožil Zeman
Drobil jede na Šumavu zastavit kůrovce

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

17:30 Zakázaná akce dvojky Konečné vyjasněna. A je to ještě vážnější

Po zrušené akci ve Starém Plzenci vystoupil právník Ondřej Dostál, číslo 2 na europarlamentní kandid…