Vnitro se brání: Měli jsme k zákazu KSČM předat právní analýzy. To jsme udělali

22.11.2011 9:19

Někteří politologové říkají, že by případný zákaz působení KSČM mohl komunisty posílit. Zvlášť v dnešní době, kdy lidem více než kdy jindy vadí stav současné společnosti. Dle politoložky Vladimíry Dvořákové se dokonce může stát, že by se komunisté dostali do vlády. Podle kritiky byl navíc model na zákaz KSČM špatně vypracovaný, ale úředníci ministerstva vnitra se hájí.

Vnitro se brání: Měli jsme k zákazu KSČM předat právní analýzy. To jsme udělali
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební kampaň KSČM

Úředníci ministerstva vnitra měli vypracovat návrh správní žaloby na pozastavení činnosti KSČM, místo toho ale zadali čtyři analýzy, podle kterých by Česko případný spor s KSČM zřejmě prohrálo. Přitom vláda bude mluvit o tom, zda postavit KSČM před senát Nejvyššího správního soudu už ve středu na svém pravidelném zasedání. Zda s definitivní platností rozhodne, ale nikdo v tuto chvíli neví.

Podle některých politologů by v případě, že by stát KSČM před soud postavil a prohrál, komunisté získali. Politoložka Vladimíra Dvořáková si dokonce myslí, že by se komunisté dostali do vlády.

„Pokud by se stalo, že by ta strana byla zakázána, tak by pravděpodobně došlo k tomu, že by vznikla pod jiným názvem a možná by se tím otevřel prostor pro to, aby se komunistická strana stala koaličním partnerem pro jiné levicové subjekty, třeba sociální demokracii," uvedla pro Český rozhlas Dvořáková.

MV: Je to otázka právní

V tom, zda jsou šance státu na zákaz KSČM vysoké, se různí i názory právníků. Podle Stanislava Němce, který návrh správní žaloby na pozastavení činnosti KSČM vypracoval pro skupinu senátorů v čele s Jaromírem Štětinou, je dostatek důkazů pro to, že činnost KSČM porušuje Ústavu. A to podle něj není otázka politologická, ale právní.

„Nejvyšší správní soud by neměl přihlížet k aktuální politické situaci, protože článek V. Ústavy je v Ústavě zakomponován od jejího počátku. A i samotnými autory Ústavy bylo řečeno, že právě z toho důvodu je tam zakomponován, aby bylo možno se bránit politickým ideologiím, které neodmítají násilí jako prostředek k dosažení svých cílů," řekl Němec.

Vláda a i sám premiér Petr Nečas jsou údajně roztrpčeni tím, jak ministerstvo vnitra v této otázce pracovalo. Prý úředníci ministerstva vnitra nesplnili úkol.

„Nemyslím si, že bychom nesplnili zadání vlády, protože to znělo tak, že máme připravit návrh na pozastavení činnosti KSČM, ale také že máme získat i další externí právní pohledy. Udělali jsme to, co po nás vláda chtěla, oslovili jsme renomované externí odborníky a vzhledem k tomu, že ze všech právních analýz vyšlo to, že není nejmenší šance, aby takový návrh mohl mít naději na úspěch, jsme se zachovali jako odpovědný resort, a nepředkládáme vládě takový návrh, u kterých podle nás vláda nemůže přijmout," podotkl ale pro rozhlas Karel Bačkovský z ministerstva vnitra.

„Když nám vláda uloží, vypracovat návrh správní žaloby na pozastavení činnosti KSČM, můžeme takový návrh předložit. Je ale otázkou, zda je to reálně možné. To je jako by nám vláda uložila, abychom šli v lednu do lesa na jahody," dodal Bačkovský.

Byl to šlendrián, naznačil Štětina

Podle místopředsedy senátorů TOP 09 Jaromíra Štětiny ministerstvo experty vybíralo cíleně tak, aby potvrdili dřívější stanovisko ministerstva, tedy že postavit KSČM před soud je příliš velké riziko.

Více zde:

„Není to pravda a musím říci, že poslední dobou z úst pana Štětiny vycházejí takové věci, které musím označit za nehoráznosti," doplnil Bačkovský.

Rozhlas ale upozornil na to, že v jiných státech komunistické strany působí, ale často pod jinými jmény, neboť se v minulosti přejmenovali. Například v Rumunsku zakázali tamní komunistickou stranu krátce po svržení tehdejšího prezidenta Cauceska. Přejmenování mají za sebou například komunisté na Slovensku, kde vznikla Strana demokratické levice nebo v Německu, kde se Strana demokratického socialismu spojila s levicí a dnes se nazývá Die.Linke.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…