Paroubek: Penzijní reformu už nejde zrušit

27.11.2011 12:26

Jiří Paroubek se stal předsedou strany Národní socialisté a už plánuje, jak zaujmout voliče. Oslovit je chce především štědrým sociálním programem, který by zahrnoval zrušení poplatků ve zdravotnictví, nezavádění školného, vyplácení porodného plošně a další změny. Jenom zrušení penzijní reformy už nestíhá. „Pokud bude spuštěna k 1. lednu 2014, tak ji už nedokáže zastavit nikdo,“ uvedl Paroubek.

Paroubek: Penzijní reformu už nejde zrušit

Jiří Paroubek ve svém volebním programu usiluje o to, aby se porodné opět vyplácelo plošně a chce rozvinout novomanželské půjčky. „Já jsem také mluvil o podpoře bytové výstavby a sem patří ty novomanželské půjčky. Ty existují, ale peníze na ně jsou vyčerpány brzy po začátku roku, ten stav je potřeba změnit. Ukázal jsem také, kde se ty peníze dají vzít. Třeba ve státních podnicích, kde se na účtech fláká 10 miliard korun. Tak proč nevzít každý roku miliardu nebo miliardu a půl a dát ji na tohle," vysvětlil Paroubek, jak chce svůj velkorysý program financovat.

Jenomže to pravděpodobně všechny Paroubkovy plány nepokryje. Mezi další jeho populistické kroky patří zrušení poplatků v zdravotnictví, nezavádění školného a anulování dalších sociálních škrtů, na kterých se vláda usnesla. „Ale my v programu jasně říkáme, kde na to vezmeme peníze. Jestliže tady ubylo snížením daní 70, 80 miliard, tak mohou zase přibýt, ne třeba tolik, třeba jen 40 miliard korun. Není třeba se toho obávat," brání se Paroubek.

Neinspirujeme se Stalinem, vycházíme z Velké Británie

Vstříc by chtěl vyjít i rodičům z dětmi. Přestože se má DPH zvýšit v roce 2013 na 17,5 procenta a to i na potraviny a léky, potřeby pro děti by měly nulovou sazbu. „Není to žádné "sovětské opatření" podle Josifa Vissarionoviče Stalina, vycházíme ze zkušeností konzervativní Velké Británie, kde ta nulová sazba pro dětské oblečení, pro pomůcky pro děti funguje," vysvětluje nový předseda národních socialistů.

Ani zdravotnictví by Paroubek nenechal beze změny. Plánuje zrušit poplatky a zároveň zavést komerční připojištění. „Týkalo by se to určité nadstandardnosti výkonů, to je věc diskuse," popisuje Paroubek, na co by se dalo komerční připojištění využít. „Ale je to jiná cesta než poplatky, které zatěžují celou veřejnost. Spíš by to využili lidé ze střední vrstvy, z vyšší střední vrstvy. A výnos z toho by byl, troufnu si říci, někde mezi 10 a 20 miliardami korun."

Na zrušení penzijní reformy je pozdě

Penzijní reformu by Paroubek nerušil, na to je už příliš pozdě. „My ji nedokážeme zlikvidovat. Pokud bude spuštěna k 1. lednu 2014, tak ji už nedokáže zastavit nikdo, ani sociální demokracie. To by musely být do té doby předčasné volby a pak ji zastavit s námi. Ale pokud začne penzijní reforma platit, budeme usilovat o ochranu lidí."

Čtěte více:

Paroubek je opět předsedou. Před sálem protestovalo jen pár lidí

Paroubek dnes bude opět předsedou. Na sjezdu své nové strany

Paroubek v sobotním projevu: nic jim není svaté, vše rozkradou

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…