Medveděv míří do Prahy 7. prosince

27.11.2011 14:18

Ruský prezident Dmitrij Medveděv navštíví Prahu 7. a 8. prosince. Termín cesty dnes ČTK oficiálně potvrdil mluvčí prezidenta Václava Klause. Hrad o něm informoval na webové stránce prezidenta www.klaus.cz.

Medveděv míří do Prahy 7. prosince

Medveděv do Prahy přijíždí na Klausovo pozvání. Podle dřívějších informací by se měl zúčastnit zahájení výstavy drahocenností moskevského Kremlu na Pražském hradě. Podrobný program návštěvy zatím ale úřad českého prezidenta nezveřejnil, informovat o něm bude v následujících dnech.

Podle informací ČTK Medveděva v Praze čeká nejen oficiální jednání s Klausem. Při tvorbě programu se údajně zatím počítá se slavnostním státním obědem, otevřením výstavy o cennostech Kremlu na Hradě a podpisem několika mezistátních dohod, mimo jiné v ekonomické oblasti. Zvažuje se též soukromá večeře, kterou by ruský prezident mohl mít nejspíš v den příletu. Týmy z Kremlu podle neoficiálních informací nynější návštěvu už delší dobu připravují.

Medveděv Prahu navštívil loni při summitu USA-Rusko, na němž se svým americkým protějškem Barackem Obamou podepsali smlouvu o snížení jaderných arzenálů. Tehdy ruský prezident pobýval v hotelu Four Seasons u Vltavy.

Ohřívání chladných vztahů

Medveděv i Klaus loni zdůraznili, že v česko-ruských vztazích očekávají posílení ekonomické spolupráce, kterou utlumila hospodářská krize. Aktuálním tématem česko-ruských vztahů na ekonomickém poli je dostavba jaderné elektrárny Temelín. Jedním ze zájemců je česko-ruské konsorcium Škoda JS, Gidropress a Atomstrojexport. O tendr ale usilují také americký Westinghouse a francouzská Areva.

V posledních letech česko-ruské vztahy ochladly poté, co Spojené státy chtěly na českém území umístit část raketového štítu. Rusko se přitom bálo, že systém bude namířen proti němu. Plán na stavbu radaru v Česku a na silo s raketami nakonec padl. Jisté uvolnění ve vzájemných vztazích pak přinesl summit USA-Rusko v Praze a podepsaní odzbrojovací dohody.

Čtěte také:

Medveděv u Klause: V Praze podepíšeme klíčový dokument

Klaus: Temelín je vedlejší, s Rakouskem řešíme dálnice

Temelín možná nedostavíme, říká zmocněnec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, qot

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…