VV podají trestní oznámení na lidi, kteří prosadili projekt IZIP

29.11.2011 12:18

Věci veřejné podají trestní oznámení na členy správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP), kteří využili svého vlivu v radě k prosazení projektu IZIP a zároveň byli akcionáři nebo společníky projektu. Na tiskové konferenci po jednání předsednictva nejmenší vládní strany to řekl předseda VV Radek John.

VV podají trestní oznámení na lidi, kteří prosadili projekt IZIP
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Věcí veřejných Radek John

Předsednictvo zároveň uložilo svým členům správní rady VZP, aby navrhli odvolání předsedy správní rady Marka Šnajdra (ODS) i ředitele pojišťovny Pavla Horáka. Podáním trestního oznámení předsednictvo VV pověřilo místopředsedu strany pro boj s korupcí Tomáše Jarolíma. Oznámení bude podle předsedy Johna mířit i na případné další osoby zodpovědné za současný stav projektu IZIP. O jaké lidi se bude jednat, dnes Jarolím odmítl říci s tím, že jejich jména případně zveřejní po podání trestního oznámení na konci příštího týdne.

Peníze z VZP míří ke spřízněným osobám

VZP nyní pořídila 46 procent akcií IZIP, celkem jich tak má 51 procent. Koupi schválila správní rada pojišťovny. Zbylých 49 procent cenných papírů drží neznámá švýcarská firma eHI eHealth International, na niž své akcie převedli spoluzakladatelé projektu - europoslanci ODS Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký - i další akcionáři. Oba politici byli před lety ve sněmovním zdravotním výboru, který o projektu tehdy rozhodoval. Cabrnoch byl i členem správní rady VZP.

SLEDUJEME téma IZIP

IZIP podle Johna hospodaří výlučně s penězi daňových poplatníků, neboť jejím jediným klientem je VZP. "Ze společnosti jsou systematicky vyváděny finanční prostředky formou nákupu služeb," uvedl John. Peníze podle něj míří ke spřízněným osobám. Dodal, že audit nyní prokázal, že společnost IZIP "je de facto prázdnou schránkou, které náleží práva k patentu a určitá práva k softwaru".

Podle informací médií z auditu ale vyplynulo, že se autorská práva převedla na jinou firmu. Desítky milionů korun prý končí u společností, jež s knížkami nemají nic společného. Podle mluvčího IZIP Marka Kuřiny je hospodaření projektu naprosto v pořádku a práva k patentu systému IZIP jsou výhradním majetkem společnosti. Horák v pondělí na tiskové konferenci ukázal písemné ujištění firmy IZIP, že se k akciím autorská práva vážou.

Související:

Šťastný v ČT o projektu IZIP: Ouzký nám dělá ostudu, i v zahraničí 

IZIP je od začátku tunel, zpražil Rath Ouzkého z ODS za jeho podnikání

##PROFIL 1237##

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

17:08 Toto Pavel Novotný nebude číst rád. Z ODS hřmí za kauzu Felix Slováček

Překročil všechny meze, nemá v ODS co dělat. Známý provokatér Pavel Novotný, který je za občanské de…