ČSSD nepodpořila zavedení přímé volby prezidenta

01.12.2011 17:54

Sociální demokraté zabránili tomu, aby dnes ústavně právní výbor sněmovny doporučil schválit zavedení přímé volby prezidenta. ČSSD se podařilo prosadit jen část jejich požadavků na změnu pravomocí prezidenta. V závěrečném hlasování ale pro novelu ruku nezvedli. Další schůzka byla svolána na příští týden.

ČSSD nepodpořila zavedení přímé volby prezidenta

Jeroným Tejc postoj sociálních demokratů zdůvodnil ČTK tím, že nebyly schváleny jejich návrhy na to, aby byla zavedena odpovědnost prezidenta za výkon jeho funkce, aby měl imunitu jen po dobu svého funkčního období a aby bankovní radu ČNB jmenoval nově se souhlasem Senátu v podobném režimu, jakým nyní jmenuje ústavní soudce. ČSSD svým postojem chce podle něj vytvořit prostor pro další jednání.

Stanislav Polčák (TOP 09) uvedl, že ČSSD předložila nové návrh, které ještě poslanci neměli čas projednat. „Návrhy předložené vládou jsou schvalitelné, ale ČSSD přidává další, takhle se postupovat nedá. Například prodloužení volebního období je novinka, která ještě nebyla vůbec projednána," uvedl Polčák jeden z důvodů, proč se dnes poslanci nedohodli na přímé volbě prezidenta.

SLEDUJEME téma Přímá volba prezidenta

Sociální demokraté prosadili s pomocí TOP 09 prodloužení funkčního období přímo voleného prezidenta z pěti na šest let. Úspěšní byli také v návrhu, aby rozhodnutí o zastavení trestního stíhání vyžadovalo souhlas vlády. Dosáhli také toho, že by prezident mohl naopak jmenovat i vedení Nejvyššího správního soudu bez souhlasu vlády. Nyní tak postupuje u představitelů Nejvyššího soudu.

Čtěte více:

Šulc (SPOZ): Evergreen přímé volby prezidenta

Strejček (ODS): Přímá nebo nepřímá volba prezidenta?

Senátoři jsou pro přímou volbu prezidenta. Nečas podpořil P. Sobotku

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: aš, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…