Učitelé budou stávkovat 7. prosince. Dobeš se zlobí

02.12.2011 18:18

Školské odbory ohlásily na 7. prosince stávku učitelů kvůli změnám v platech. Vadí jim chystané vládní nařízení, podle nějž by pedagogové ztratili nárok na zvyšující se plat podle délky praxe. Příští středu se proto školy otevřou až od 09:00. Odborářská akce má podporu ČSSD, ministr školství Josef Dobeš (VV) ale odboráře odsoudil. Zájmy kantorů prý hájí víc on sám.

Učitelé budou stávkovat 7. prosince. Dobeš se zlobí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr Josef Dobeš ve své kanceláři

Od ledna by se měl zrušit takzvaný věkový automat, o zařazení učitelů do příslušné platové stupnice by už neměla rozhodovat délka praxe, ale ředitel školy. Předseda školských odborů František Dobšík už dříve upozornil, že by ředitel mohl od ledna kantorům s mnohaletou praxí teoreticky snížit plat na nástupní mzdu 20.000. Někteří by tak prý mohli přijít třeba o 4500 korun.

Odbory nehájí zájmy učitelů, říká ministr

Věkový automat přitom mají jen učitelé, u ostatních skupin zaměstnanců ve veřejném sektoru byl zrušen. "Výstražná" stávka byla svolána na 7. prosince, v tento den totiž bude o novince rozhodovat vláda. Kolik škol se do stávky zapojí, zatím není jasné. V odborech je sdruženo 30 procent učitelů, v tomto kroku prý mají ale i podporu nečlenů. Pokud by vláda přesto opatření přijala, nevyloučili odboráři "větší akce".

"Chtěl bych, aby odboráři konečně hájili skutečné zájmy učitelů," reagoval na vyhlášení stávky ministr Dobeš s tím, že jako jediný odborář hájící zájmy kantorů si někdy připadá on sám. Vyučujícím se totiž budou už druhým rokem zvyšovat platy, letos dostali 2,1 miliardy navíc, od ledna půjdou do tarifů čtyři miliardy. Pedagogům by se tak měla zvýšit mzda o 500 až 1500 korun měsíčně. Podle statistik Ústavu pro informace ve vzdělávání brali loni učitelé včetně vedoucích pracovníků škol průměrně 25 150 korun.

Čtěte také:
Dobeš nemá na platy učitelů. Sáhne na peníze školníkům a kuchařkám
Naše platy jsou diskriminační, tvrdí učitelé. Odbory stojí za nimi
Lékařům rostou, pedagogům klesají, hartusí odborář. Mluví o platech 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …