Středočeské hejtmanství bude za km plužení platit stokorunu

04.12.2011 12:35

Náklady na zimní údržbu a provoz techniky odhaduje hejtmanství ve Středočeském kraji mezi 370 a 420 miliony korun podle uplynulých let. Za jeden kilometr plužení s posypem hejtmanství v letošní zimě vydá 100 korun, sdělil ČTK náměstek hejtmana pro dopravu Robin Povšík (ČSSD). Zima je zatím příznivá, úřad tak očekává, že ušetří.

Středočeské hejtmanství bude za km plužení platit stokorunu

Kraj má na údržbu silnic v kraji několik dodavatelů, kterým platí za kilometr zajištění sjízdnosti komunikací. "Jestli si koupili tunu soli za 500 korun nebo za 2000 korun, nás to nezajímá. Máme ceníkové ceny, které jsou vysoutěžené a každý rok se indexují," uvedl Povšík.

Budou silničáři opět zaskočeni příchodem zimy?

Za kilometr plužení s posypem kraj letos zaplatí 100 korun, kontrolní jízda bez posypu a plužení přijde na 40 korun za kilometr. Letošní zimní období je příznivé, v minulých letech už v listopadu byl sníh nebo vozovka zledovatěla. "Zatím to vypadá poměrně příznivě. Pokud nepřijde mimořádná kalamita, tak bychom mohli teoreticky ušetřit," řekl Povšík.

Krajský úřad nemá k dispozici údaje o množství soli a inertního materiálu, které mají na letošní zimu silničáři připraveno. Třeba v Plzeňském kraji, kde se starají o 5000 kilometrů silnic, mají zhruba 26.000 tun posypové soli a 30.000 tun inertního materiálu. "Když by materiál našim dodavatelům došel, jsou hodni výpovědi. Mít ho pro nás podle smlouvy musejí," doplnil Povšík.

Úkolem silničářů je udržovat komunikace sjízdné, všechny problémy spojené se zimním počasím podle něj odstranit nemohou. "Následky zimního počasí pouze zmírňujeme, nikoli zcela odstraňujeme," řekl náměstek. Řada problémů se zimní sjízdností podle něj netkví ani tak ve stavu silnice jako v nezkušenosti a netolerantnosti řidičů a nezpůsobilosti jejich vozů. Silničáři mají připravený podrobný plán zimní údržby, který stanoví i přesné termíny a lhůty udržování více než 6400 kilometrů silnic prvních až třetích tříd v kraji.

Každé vozidlo silničářů je vybaveno GPS systémem. Dispečer může u kteréhokoliv auta aktuálně říci, kdy a kde přesně je, zda má zvednutou nebo sklopenou radlici, jestli má zapnuté majáky, zda sype a jaké množství posypu. Vše se přenáší na stránky http://www.zimniudrzba.cz/, kde se mohou lidé před jízdou přesvědčit, zda už jejich silnici protáhl pluh.

Související:

Středočeská města nepočítají s většími příjmy z poplatků za odpad

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…